De volgende vraag werd ingestuurd. “Ik heb hier eerder gelezen dat stress dik maakt. Maar hoe zit dat? Want als ik stress heb eet ik niks, terwijl mijn partner juist trek krijgt. Kom het te weten in dit artikel uit Fiets editie 8, te bestellen via onze shop die je hier vindt.
Tekst: Yneke Kootstra en Martijn Veltkamp
Wat gebeurt er al je stress hebt?
Stress is gezond. Tenminste, als je alert moet reageren en daardoor voorkomt dat je met je fiets op een haar na een boom mist. Die acute stress maakt dat je supersnel adrenaline aanmaakt waardoor je op tijd kunt reageren. Nog minutenlang is je hartslag verhoogd. Je hart zit, bij wijze van spreken, in je keel. Bij een acute stressreactie valt je hongergevoel even weg. Niet zo gek als je moet vechten of vluchten. Tegelijkertijd wordt er ook cortisol geproduceerd.
Cortisol zorgt voor een respons op deze stress en maakt dat je lichaam energie produceert om weer terug te keren uit de vlucht- of vechtreactie van adrenaline. We kunnen niet zonder cortisol. Wanneer je wakker wordt zorgt cortisol ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat en dat je zin krijgt in de dag en in je ontbijt. Het regelt je vet- en suikerstofwisseling en remt ontstekingsreacties af. Wanneer er echter langdurige of chronische stress is, blijft de productie van cortisol hoog en wordt dit nuttige hormoon vervelend. Cortisol verhoogt je snacktrek en zorgt voor een herverdeling van vet.
Gevolgen voor je lichaam
Bij snacktrek moet je denken aan veel calorieën en veel suiker en vet. Door de herverdeling van vet worden je ledematen dunner en je buik en wangen dikker. Dat die buik dikker wordt is dubbel pech. Want intern buikvet, rond je organen, maakt ontstekingsstoffen aan en stimuleert de aanmaak van cortisol. Uit onderzoek van hoofdharen blijkt dat mensen met een BMI van boven de 30 (obesitas) veel meer cortisol produceren dan mensen met een BMI beneden de 30. Op die manier leidt chronische stress tot een gewichtstoename.
En die gewichtstoename, met name door buikvet, leidt ook weer tot stress. Niet alleen door de aanmaak van cortisol maar ook omdat mensen met overgewicht gestigmatiseerd worden en vaker pijnklachten hebben. Pijnklachten verhogen ook weer de cortisolproductie. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel van stress en gewichtstoename. Het is lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken. De manier om hier iets aan te doen is niet alleen de stress aanpakken maar ook het buikvet. En laat nou net bewegen de sleutel zijn. Regelmatig bewegen heeft een goede invloed op de vermindering van buikvet. Een onderzoek laat zien dat een uur per dag bewegen gedurende drie maanden leidt tot 30 procent minder buikvet. Een rondje fietsen verlaagt daarnaast het stressniveau. Moet je wel uit de buurt van bomen blijven.
Gevolgen van adrenaline en cortisol
Adrenaline
- Acute stress
- Vecht en vluchtreactie
- Glucose komt vrij voor energie, bloeddruk stijgt, vermindering bloedtoevoer naar
darmen, verhoogde alertheid. - Eetlust verdwijnt
- Energieverbruik gaat omhoog
- Cortisol normaliseert deze reacties
- Bewegen helpt normaliseren
Cortisol
- Cortisol maak je altijd aan volgens je bioritme
- In de ochtend zorgt cortisol ervoor dat je op kunt staan
- Cortisol reguleert bloeddruk en vet- en suikerstofwisseling
- Cortisol zorgt voor trek
- Cortisol remt ontstekingsreacties
- Cortisol zorgt voor een herverdeling van vet wat een negatief effect heeft op buikvet
- Buikvet zelf zorgt weer voor meer cortisol
Na dit artikel weet je wat er gebeurt met je lichaam tijdens stress of met adrenaline. Blijf via Fiets.nl op de hoogte van alle onderzoeken, techniektesten, fietsreizen, fietstesten, nieuwtjes en meer.