Het jaar 2023 zit er bijna op, dus is het traditiegetrouw tijd om terug te blikken. Wat was voor de redactie van Fiets hét fietsmoment van 2023? Elke dag blikt een medewerker terug met een voor hem speciaal moment. Vandaag aan de beurt: Herman van Tilburg

Keuzes maken vind ik een uitdaging, zeker als je gevraagd wordt om slechts één fietsmoment te nomineren. Juist in deze tijd draait het toch om lijstjes met meer dan één hoogtepunt? Spotify Wrapped, de onvermoeibare Top 2000, en voor de meeste fietsers een hele belangrijke: Strava Year in Sport. Hoeveel kilometers en hoogtemeters heb je afgevinkt, welk aantal PR’s heb je behaald en welke KOM’s heb je gepakt? Zo’n lijstje brengt mij terug naar de bijzondere fietsmomenten van 2023. Ik heb drie fietsmomenten, in willekeurige volgorde, geselecteerd die symbool staan voor mijn wielergeluk.

Flatlands300

300 kilometer gravelen in eigen land? Jazeker, dankzij Flatlands300 kan het. Op 2 juli stond ik met vier fietsvrienden in Drenthe aan de start net na zonsopgang. Een geluksmomentje om met 300 fietsers te vertrekken voor een lange en pittige dag met de Utrechtse Heuvelrug als eindbestemming. De route bracht ons door prachtige nationale parken en bossen, over zand- en grindpaden en asfalt. Zo’n lange dag in het zadel is afzien, maar het was vooral genieten van de plekken waar je voor het eerst fietst. Je realiseert je eens te meer hoeveel mooie natuur we hebben. Het Let de Stigterpad, vlakbij de finish, was dan ook een waardige afsluiter van een prachtige fietsdag. Lees hier het volledige verslag. Wil je in 2024 meedoen? Ga dan snel naar flatlands300.cc, want de tickets zijn snel uitverkocht. En waarschijnlijk doe ik weer mee.

Ardèche in mei

Wielergeluk vind ik vooral in het ontdekken van nieuwe routes en prachtige plekken. Natuurlijk in eigen land, maar vooral tijdens de vakanties. In mei verbleef ik in de Ardèche vlakbij het ‘schilderachtige’ dorpje Chassiers, wat in het hart ligt van het Regionaal Natuurpark van de Monts d’Ardèche. Wat kun je hier fantastisch fietsen! Helemaal in het voorjaar als de temperatuur aangenaam is en je nog niet overspoeld wordt door vakantiegangers. Je kan hier met de fiets alle kanten op en voldoende hoogtemeters maken. De wegen zijn goed en volgens goed Frans gebruik passeert iedere automobilist je met ruime afstand. Na iedere bocht doemt een karakteristiek dorpje op, of word je beloond met een prachtig vergezicht. De natuur is op sommige plekken nog best ruig en het landschap ongerept; alsof de tijd heeft stilgestaan. In begin mei ‘kort-kort’ fluitend je kilometers maken, terwijl je fietsmaatjes thuis nog drie lagen aan hebben maakt de fietservaring hemels. Natuurlijk stuur je dan regelmatig een foto in de app van je fietsgroep.

EK Gravel, Oud-Heverlee

“Ik mag voor de derde en laatste keer de steile klim op die net na de start opdoemt. Dit gaat samen met het geluid van een laagvliegende helikopter en al snel volgen de politiemotoren en de motards van Sporza. Het supportersgeluid zwelt aan en ik kom nog net de klim over voordat wervelwind Jasper Stuyven voorbijkomt. Alsof ik stil sta, welgeteld één nanoseconde rij ik voor deze klasbak. Stuyven is solo onderweg om voor het eerst Europees- en Belgisch kampioen te worden. Een verdiende winnaar en puike reclame voor de gravelsport”. Deze passage is afkomstig uit mijn sfeerverslag over het eerste EK Gravel op 2 oktober in het Vlaamse Oud-Heverlee. Het illustreert een geweldig dag in prachtige omstandigheden. Onder een blauwe lucht en stralende zon mocht ik 131 kilometer afzien en stofhappen over een afmattend parcours. En dat Vlaanderen gek is van de koers werd ook op deze dag bevestigd. Met een grote glimlach denk ik terug aan zoveel enthousiast volk langs de kant, met als bonus de feesttent plus zalvende stem van José De Cauwer uit de speakers. Het was een fietsdag met een gouden randje, en een uitstekende generale voor het WK Gravel 2024 dat ook hier plaatsvindt.

Blijf fietsen!

Deze fietsmomenten haalden net niet de top 3, maar de beelden zijn de moeite waard om te delen. Alvast een gelukkig nieuwjaar en zoals we in Fiets de Podcast zeggen; blijf fietsen!