Het Duitse Rose stond vroeger bekend om hun Red Bull-fietsen, de vuistdikke Versand Katalog en de Pro 3000. Nu kennen we het merk van Unbound 200-winnares Rosa Klöser, hun 6000 vierkante meter grote Biketown in Bocholt en: deze Reveal.

We keren even terug naar de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. In 1984 kwam het Oostenrijkse drankje Red Bull op de markt; in 1994 introduceerde rijwielhandelaar Erwin Rose het Canadese fietsenmerk Red Bull in Duitsland. Onder die naam verkocht hij vooral MTB’s, race en trekkingfietsen. Van een probleem met de naamgenoot was destijds totaal geen sprake. Beide bedrijven waren toen relatief klein, de drankjesproducent (sinds kort de sponsor van Primož Roglič’ ploeg) had nog niks met wielrennen en het internet stond nog in de kinderschoenen.

In 2001 testten wij bij Fiets de Red Bull Pro 3000. Aluminium, Ultegra 9-speed en DT-wielen met Continental GP 3000-banden. We schreven: ‘De afmontage is voor een fiets in deze prijsklasse super (…). Wil je een Red Bull kopen, dan kun je twee dingen doen. Je rijdt naar Bocholt en bestelt daar een fiets vanuit de 700 pagina dikke catalogus, of je pakt de telefoon.’ In 2011 verdween de naam Red Bull van de frames, deze werd ingeruild voor de eigen familienaam. Red Bull was inmiddels zo groot geworden dat ze bij de familie Rose geen voordeel meer zagen in het aanhouden van die naam.

Inmiddels is er ook geen catalogus meer, die is ingeruild voor een uitgebreide website. Wel is Rose nog steeds een Versandhaus: fietsen en onderdelen worden per post opgestuurd, al kun je ook nog altijd naar Bocholt rijden, waar ze inmiddels een heuse Biketown hebben.

Zeezout-karamel

Wat ook anders is: hadden de fietsen voorheen alleen aanduidingen als X-Lite en Pro, tegenwoordig krijgen ze echte modelnamen. Ja, er is nog een XLite (zonder streepje; wel écht licht), maar er zijn nu ook fietsen met namen als Backroad, Blend en: deze Reveal. Dit laatste model is verkrijgbaar met een carbon frame (vanaf 3.350 euro) of met een aluminium frame – de vorig jaar geïntroduceerde Reveal AL. Hierbij kun je kiezen uit afmontage met Shimano 105, 105 Di2 en Ultegra 12-speed. De kleuren: matzwart en salted caramel. Wij vallen vooral voor die laatste. Want laten we wel wezen: zwart kan altijd nog, en deze dieporanje racer met zwarte accenten staat er wel heel fraai op, vinden wij.

Onze Reveal AL-testfiets heeft een hydroformed aluminium frame met flink oversizede onderbuis, laag aangezette staande achtervorken, een gewoon ronde zadelpen en een licht aflopende bovenbuis. De stuurpen is een eigen creatie en draagt de naam Rose ALR, maar lijkt op een FSA ACRstuurpen (waarbij ACR staat voor Aerodynamic Cable Routing): de remleidingen en de schakelkabels lopen geheel via de balhoofdbuis door de onderbuis en de voorvork. Je kunt zonder problemen de stuurpen wisselen: los kost zo’n pen slechts vijf tientjes.

Degelijk en betrouwbaar

De in glimmend zwart uitgevoerde 105-groep op ons testmodel past naadloos bij het frame en is degelijk en betrouwbaar. Hetzelfde geldt voor de andere onderdelen. Die hebben veelal een eigen branding, maar het zadel is bijvoorbeeld van Selle Italia, ook al staat er in kapitalen ‘ROSE’ op geschreven. En de naven komen via Newmen, het merk dat ook onderdelen voor Cube ontwikkelt en produceert.

Als je de fiets bestelt, wordt deze netjes gebruiksklaar thuis afgeleverd. Voorwiel erin, stuur rechtzetten, zadelpen monteren en op hoogte afstellen. We demonteerden wel meteen 2,5 centimeter aan spacers. Aangezien het een testfiets is, gaan we niet meteen de zaag in de balhoofdbuis zetten – iets wat je bij je eigen fiets wel zou doen. Vandaar de minder elegante stuurpenknobbel die je op de foto’s ziet. Je moet wel even zelf voor pedalen en een bidonhouder zorgen; maar dat is bij de meeste merken zo. En voilà: je kunt op pad.

Das rad

Tijdens onze eerste meters blijken de remmen al ingeremd te zijn, en de derailleurs? Die schakelen als een warm mes door de boter. Dit is heerlijk fietsen – de kop boven dit artikel is niet voor niets ‘Een openbaring’.

In het Duits omschrijft Rose de Reveal als ‘Wer neu einsteigt = das Rad’. Vrij vertaald: dit is dé fiets voor de beginner. Eigenlijk is dit wat bezijden de waarheid. Als je net begint met fietsen, koop je eerder een tweedehandsje – en pas daarna een fiets als deze Reveal. Hoe dan ook is het in dat geval een prima upgrade voor een heel knap bedrag (net als de Pro 3000 destijds). Het is een betaalbare fiets die je in staat stelt om onbezorgd heel veel kilometers te maken. Hij is gemaakt om lekker te toeren en te ontdekken waar jouw talenten liggen.

Wij doen eerst maar even een rondje over het industrieterrein – voor de foto’s – en gaan daarna de wijde wereld in. Rechtdoor loopt hij als op rolletjes, even remmen voor de bocht, er scherp doorheen en dan weer optrekken. Wat is het fijn dat Rose deze enduranceserie maakt en ook nog eens heerlijk vormgeeft. Nergens zie je dat het een opstapmodel is: de Reveal oogt 100 procent volwassen.

Terug naar Bocholt?

Je zit ontspannen op de fiets. Dat komt onder meer door de geometrie, je zit wat ‘korter’ dan op een aeroracer. Ook de bolle 28 millimeter banden helpen hierbij, net als de korte stuurpen in combinatie met het naar je toe gebogen Ritchey Streem-stuur. Van een afstandje lijkt het stuur op dat van de nieuwe Trek Madone SLR of Specialized Hover, of op tal van gravelsturen. Het is een standaard, los stuur, wel zo prettig: je kunt eventueel een ander exemplaar monteren. Daarvoor hoef je dus niet terug naar Bocholt. Je kunt een Rose ook vrij eenvoudig laten onderhouden in Nederland; er zitten geen heel afwijkende onderdelen op. Makkelijk, en zo blijft er meer tijd over om te fietsen. Opstappen en de wijde wereld in!

Specificaties Rose Reveal AL

Plus: heerlijk vormgegeven fiets, technisch dik in orde
Min: hij is niet licht, dit stuur zal niet naar ieders smaak zijn
Prijs: € 2.050,-
Frame/voorvork: aluminium/carbon
Gewicht: 8,9 kg (excl. pedalen)
Groep: Shimano 105 2×12, 50/34, 11-34
Wielen: Rose R25
Banden: Continental Ultra Sport III, 28mm
Zadel en -pen: Selle Italia/Ritchey
Stuur en -pen: Ritchey Streem Comp/Rose ALR
Maten: 45, 48, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65

Meer informatie vind je op de website van Rose.