Voor Tom Leezer was het WK van 2016 driehonderd meter te lang, maar dat geldt zeker niet voor zijn indrukwekkende profcarrière. 13 jaar lang: van Rabobank tot Jumbo-Visma en van de Tour de Langkawi naar de Tour de France. Tom fietst nog steeds veel en wil het fietsen door zijn duurzame fietskledingmerk Velor een stukje groener maken.

Wat houdt dit volgens Tom in en hoe kun jezelf bijdragen aan ‘groener’ fietsen? Ook deelt Tom enkele bijzondere momenten uit de Tour en de Giro en is hij openhartig over hoe hij in het profpeloton terugkeerde na een zware valpartij. Wist je trouwens dat Tom samen met Bram Tankink meedeed aan ‘The Traka 360’, de grootste gravelrace van Europa? Dit leverde natuurlijk genoeg praatstof op.

Aan tafel zitten hoofdredacteur Edwin Haan, ex-prof en ondernemer Tom Leezer en Herman van Tilburg. Heb je vragen? Stuur ze naar podcast@fiets.nl. Veel luisterplezier!

Luister via je favo podcast app (iTunes hier & Spotify hier) of deze widget

Duurzame fietskleding

Volgens Tom Leezer wordt de meeste fietskleding niet duurzaam geproduceerd. “Het is een take, make en waste-model en dat werkt gewoon niet. Maar als fietsliefhebber en natuurliefhebber wil ik helpen om een beter, meer circulair model te creëren. Ik ben misschien maar een klein deel van de oplossing, maar elk klein beetje telt, toch? Bij Velor creëren we duurzame fietskleding die prestaties, comfort en verantwoordelijkheid voor het milieu combineert”. 

Bijzondere productie

“Om een wielershirt te produceren gebruiken we afgedankte visnetten, PET-flessen en zelfs oude tapijten. Vervolgens recyclen we het afval tot pellets. Deze korrels vormen vervolgens de basis voor het maken van de nieuwe stoffen.  Zo bevat elk van onze shirts met korte mouwen materiaal dat overeenkomt met 8 PET-flessen. Dat is recyclen in actie!”.

Afgedankte wielershirts

“Daarnaast zijn we bezig om een wielershirt te produceren dankzij het hergebruik van de stoffen van afgedankte wielershirts. Dit recyclingproces hebben we op kleine schaal succesvol bewezen en we streven ernaar om eind van dit jaar ongeveer 5.000 shirts te recyclen op basis van 500 kg aan ingezamelde wielershirts.”

Op de site van Velor vind je alle informatie over het duurzame productieproces. Natuurlijk kan je hier ook de duurzame wielerkleding bestellen.