Of je nu energiegels niet kunt verdragen of vreetbuien na het fietsen krijgt, elke fietser heeft zijn eigen voedingsgewoonten. We gaan in op de meest voorkomende problemen en geven tips hoe je ze kunt oplossen. Vandaag: wat als je ’s ochtends moeite hebt met stevig ontbijten?
Als je moeite hebt om snel eten naar binnen te werken voor het trainen, begin dan met het aanpassen van je ochtendschema. “Een profrenner in de Tour de France zal 2000-3000 calorieën innemen voor het ontbijt, misschien een omelet, ham, kaas, toast en pap. Voor hen is het een veel belangrijker ontbijt dan voor een wielertoerist”, zegt voormalig voedingsdeskundige van British Cycling en Team Sky Nigel Mitchell, auteur van The Cyclist’s Cookbook.
Eerder opstaan
“Een groot verschil is dat zij vier uur voor de koers eten, terwijl veel clubrenners uit bed komen, proberen hun mond vol te proppen en dan meteen op de fiets stappen. Dat is het echte probleem waar sommige amateurrenners mee te maken hebben.”
Probeer dus eerder op te staan of later te vertrekken om jezelf meer tijd te geven om wakker te worden, hongerig te worden, een goed ontbijt voor de rit te eten en het te verteren. Maar als je nog steeds misselijk wordt van vast voedsel in de ochtend, richt je dan op makkelijk verteerbare opties.
“Sommige mensen kunnen meteen een uitgebreid Engels ontbijt eten, maar niet iedereen houdt van vast voedsel, dus bouw het langzaam op”, adviseert Mitchell. “Kun je pap eten? Zo niet, kun je rijstepap verdragen? Dat is een zeer effectieve oplossing. Als zelfs rijstepap niet aantrekkelijk is, neem dan een banaan en begin gewoon vroeger op de fiets te eten. Tijdens een rit met normale brandstofinname eet je misschien pas na 60-90 minuten. Maar als je alleen maar een banaan hebt gegeten als ontbijt, pas je dan aan door eerder op de fiets te beginnen met eten.”