Voor fietskledingfabrikanten is de bibshort een onuitputtelijke bron van uitdagingen. De pasvorm moet goed zijn, hij moet zweet kunnen afvoeren, en je moet er uren mee in het zadel kunnen zitten zonder dat zaakjes gaan klemmen en gevoelige huidjes gaan schuren. Castelli heeft nu voor lange ritten het nieuwe PREMIO topmodel ontwikkeld.

Ik heb de Italiaan geruime tijd kunnen testen, tijdens korte en lange voorbereidingstochten op The Ride. Het eerste wat opvalt is hoe lekker comfortabel de stof aanvoelt. De prettig zittende bretels bieden een goede ondersteuning in de fietspositie. Om de onderrug, heupen en bovenbenen sluit de broek redelijk strak aan, wat aanvoelt als een soort compressie. Het is zeker niet té strak, de drukverdeling is precies goed. De zeem is een Progetto X2, een model dat we al kennen uit de andere topbroeken van het Italiaanse merk. De zeem is relatief smal, maar in racehouding ondersteunt hij uitstekend.

Prijs per uur

De prijs van de Premio is aan de forse kant. Maar goed, zet je de kosten af tegen de vele uren die je comfortabel met deze broek kunt fietsen, dan blijft het nog binnen de perken. Daarbij is de Premio ook nog eens erg mooi afgewerkt, met onder meer een naadloze overgang tussen romp en pijpen.

Fiets testrapport

Castelli Premio Bibshort, €199,25
Functionaliteit: 8
Prijs/kwaliteit: 8
castelli-cycling.com/