Een echte hardcore gravelfiets heeft Trek niet. Het heeft de Crossrip, maar dat is meer een afgeleide van de Domane. En Trek heeft de composiet Boone met de ingenieuze IsoSpeedvering, de fiets van veldritprofs als Van der Haar en Meeusen.

Daarnaast is er de Crockett. Dat was in eerste instantie ook een crosser maar is nu geherpositioneerd (onze woorden). ‘De Crockett koppelt serieuze cyclocross-prestaties aan serieuze avontuurlijke mogelijkheden. Met de Pro XC racegeometrie en het ultralichte aluminium frame kun je doordeweeks op avontuur gaan op gravelwegen en in het weekend naar het podium racen’. Dat zijn dan wel weer de woorden van Trek.

Lees ook

Verschillende uitvoeringen

Voor 2018 zijn er zeven modellen, alle met schijfremmen. Dit is de Crockett 5 Disc. Het oversized frame is van 300 Series Alpha Aluminium met interne kabelvoering door de onderbuis. De voorvork is een volledig carbon model met flat mount-nokken voor de remmen. Trek heeft van voor tot achter gekozen voor Bontrager-onderdelen. Ook de onderdelengroep komt uit de VS: SRAM Rival 1, waarbij 1 staat voor de aandrijving met slechts één kettingblad. 11-speed achterderailleur, crankstel met een 40 voor en achter 11-32. En Tektro Spyre flat mount mechanische schijfremmen. Schakelen gaat snel en met een duidelijke klik. En je hoeft alleen maar rechts te schakelen. De remmen zijn net wat minder te doseren dan de hydraulische remmen, maar ze werken gewoon goed. Ook bij scherpe afdalingen (en ja, alles is beter dan de oude vertrouwde velgremmen…).

Met ruim 9 kilogram is de fiets niet echt licht, maar eenmaal op gang gaat de Crockett als een raket. Zijn favoriete parcours: slalommen tussen de bomen en af en toe een lekker lang pad. Is het nu een crosser of een gravelracer? Eigenlijk is het enige wat de Crockett een crosser maakt de relatief smalle 32 millimeter banden. Gooi je daar een paar 38 of 42 millimeter bandjes op – dat past ook gewoon – dan heb je een gravelracer. En ook nog eens een relatief betaalbare offroad ragbak!

A Achterpatten compatibel met single speed
B 40 tands crankstel
C 32 millimeter banden