De Duitser Tony Martin (HTC-Highroad) eindigde als derde, de Spaanse Raborenner Oscar Freire spurtte naar de vijfde plaats.

De Rus Pavel Broett (Katoesja) behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft 32 seconden voorsprong op Vinokoerov.

De Italiaan Damiano Cunego (Lampre) is de nummer drie, op 38 seconden. Pieter Weening (Rabobank) is op de negende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Een vluchtgroep van vier man reed vrijwel de gehele etappe aan kop, maar kreeg nooit meer dan 5 minuten voorsprong.

Raboploeg

Vooral de Rabobankploeg was actief in de jacht. Op de tweede col van de dag, de Croisée, werden de vluchters ingerekend. In de slotkilometers probeerde Lieuwe Westra nog te ontsnappen, maar de renner van Vacansoleil kreeg niet de ruimte van het peloton.

Een uitval van Martin op 2 kilometer van de meet leek succesvol, maar ook hij rekende niet meer op de ultieme versnelling van Vinokoerov. De Fransman Cherel protesteerde nog, omdat ‘Vino’ hem zou hebben gehinderd.

”Hij nam zelf het risico door naar links te gaan. De weg was breed genoeg om elders ruimte te zoeken”, meende de Kazak.

Tijdrit

De Ronde van Romandië vervolgt zaterdag met een individuele tijdrit over 20,1 kilometer. Vinokoerov gaf aan dat hij voor de eindzege wil gaan in de Zwitserse ronde.

”Als ik goede benen heb, zal ik er alles aan doen, maar Tony Martin zit er niet slecht bij.” De Duitser is erkend tijdrijder, maar moet wel 1 minuut en 18 seconden goedmaken op geletruidrager Broett.

© ANP