Bij een toertocht of cyclo wisselen er nogal eens fietsen ongevraagd van eigenaar. Een volwaardig slot mee zeulen is nogal een gedoe. Maar minislotjes wegen bijna niets en werken ontmoedigend voor dieven. We bekeken twaalf exemplaren.

Als je met meerdere mensen naar een fietsevenement gaat, kun je bij het inschrijven altijd iemand op de fietsen laten passen. In je eentje is dat lastig. Het is dan ook goed om te zien dat er bij steeds meer evenementen een bewaakte fietsenstalling komt. Een systeem met stempels of een polsbandje kan ook helpen. Zo maken organisatoren het dieven lastig om snel een fiets mee te pakken. Zelf kun je ook maatregelen nemen: een mini-slot bijvoorbeeld. Die kun je dan ook mooi gebruiken als je onderweg even een terrasje pakt.

 Tekst: Mathijs Wagenaar / Beeld: Bianca Nijenhuis

Niet voor de verzekering

Mini-sloten hebben geen veiligheidskeurmerk, voor een claim bij de verzekering is zwaarder geschut nodig. Wel voor komen ze dat dieven onvoorbereid je karretje kunnen stelen. In deze test richten we ons puur op deze categorie: dus lichtgewicht sloten die je eenvoudig in je achterzak kunt meenemen. We testen ze op hun functioneren, de lengte van de kabel, het gewicht en het formaat. Om de sterkte te beoordelen doen we verschillende testjes. Zo proberen we het slot eerst los te krijgen zonder gereedschap: een paar keer stevig trekken aan de kabel of behuizing. Lukt dat niet, dan pakken we er een tang bij om te zien hoe lastig het is om hem door te knippen.

ABUS COMBIFLEX 2501

PRIJS: €19,95
GEWICHT: 52 g
FORMAAT: 50x78x20 mm
LENGTE: 66 cm

De kleinste uit een serie van drie compacte Abus-kabelsloten. Het cijferslot is via de duidelijke instructie simpel naar wens in te stellen. Met één knop ontgrendel je de kabel, met de andere zorg je ervoor dat de kabel zich automatisch oprolt. De vergrendelaar heeft een luxe afwerking.

KRAAKTEST: Stevig trekken heeft geen effect: de behuizing zit goed in elkaar. Met een kniptang is weinig kracht nodig om de kabel door te knippen. Dit is gelijk de winaar van deze test, bestellen kan bijvoorbeeld bij Futurumshop.

ABUS COMBIFLEX 2503

PRIJS: €29,95
GEWICHT: 91 g
FORMAAT: 62x22x95 mm
LENGTE: 120 cm

De grote broer van de 2501 is voorzien van een langer en net iets dikker gevlochten staaldraad. Hiermee is het formaat ook een slagje groter. Met de 120 centimeter lange kabel kun je jouw fiets praktisch overal vastzetten. Oprollen, code instellen en ontgrendelen gaat net als bij de 2501 erg doeltreffend.

KRAAKTEST: Zelfde verhaal als bij de 2501: de behuizing geeft bij stevig trekken geen krimp. De kniptang biedt net iets meer weerstand in vergelijking met de 2501, al heb je nog steeds niet overdreven veel kracht nodig.

AXA RIGID

PRIJS: €13,95
GEWICHT: 309 g
FORMAAT: 110x55x50 mm
LENGTE: 120 cm

Een slot dat uit de toon valt door zijn constructie en hoge gewicht. Geen staaldraad dit keer, maar kettingschakels omhuld met een sterke nylon sok. Je kunt de ketting mooi compact opvouwen, helaas wordt er geen opbergzakje meegeleverd. Hij past prima in een zadeltas, al voegt het wel flink wat gewicht toe aan je fiets.

KRAAKTEST: Het stevige nylon doorknippen is al een eerste uitdaging. En een schakel kregen we met onze kniptang niet doormidden. Er is dus zwaar materieel nodig om het slot te kraken.

AXA ROLL

PRIJS: €9,95
GEWICHT: 47 g
FORMAAT: 21x71x51 mm
LENGTE: 73 cm

De AXA Roll is net iets compacter dan de Abus Combiflex 2501 en superscherp geprijsd. De werking is vergelijkbaar: de kabel windt zich automatisch op in de behuizing. Het cijferslot stel je simpel naar eigen voorkeur in.

KRAAKTEST: Met een paar stevige rukken krijgen we hem zonder gereedschap los. Hierna vergrendelt het slot niet meer goed, zodat je hem een volgende keer met nog minder kracht kunt openbreken. Met de kniptang sloop je het staaldraad van 1 millimeter doorsnede erg simpel.

BBB MICROLOOP

PRIJS: €22,50
GEWICHT: 128 g
FORMAAT: 18x55x90 mm
LENGTE: 150 cm

Met een snoer van anderhalve meter kun je eenvoudig meerdere fietsen of beide wielen vergrendelen. Rol je het zorgvuldig op, dan kun je het pakketje bij elkaar houden met een klittenband. Erg praktisch is dit niet. Het cijferslot is naar wens in te stellen. Het staaldraad is voorzien van een dikke laag kunststof, zodat het slot best imposant oogt.

KRAAKTEST: Zonder gereedschap krijgen we het slot niet open. En ook met de kniptang kost het iets meer kracht in vergelijking met de andere sloten. Dankzij de 3 millimeter dikke kabel.

BBB MICROSAFE

PRIJS: €11,95
GEWICHT: 52 g
FORMAAT: 80x22x42 mm
LENGTE: 118 cm

Dit superkleine slotje van BBB gaat uit de collectie, maar is nog altijd best populair. Reden voor ons om het toch op de valreep nog even te testen. De aanwijzing op de verpakking is verwarrend: de wijze om het cijferslot in te stellen klopt in ieder geval niet.

KRAAKTEST: Het met kunststof bedekte staaldraad is aan het uiteinde voorzien van een lusje, dat in een haak van de behuizing valt. Als we dat lusje precies bij het scharnier van de haak houden en hard trekken, dan krijgen we het slot eenvoudig open. Ook de kniptang heeft geen enkele moeite met de kabel.

HIPLOK FLX

PRIJS: €22,29+5,60 (verzending)
GEWICHT: 86 g
FORMAAT: 70x84x32 mm
LENGTE: 93 cm

Een relatief nieuwe speler op de slotenmarkt is het Britse merk Hiplok, dat onder meer via Wiggle en Rose verkrijgbaar is. De FLX heeft een ingebouwd achterlichtje en een clip voor achter in de zak van je shirt. Het lampje heeft diverse standen, maar brandt niet erg fel. De clip goed achter op je shirt plaatsen gaat ook niet heel praktisch. Het driecijferige slot is simpel aan te passen.

KRAAKTEST: Met een paar stevige rukken krijgen we het slot zonder gereedschap los. Met een kniptang erbij gaat het nog gemakkelijker.

KNOG MILKMAN

PRIJS: €26,99
GEWICHT: 118 g
FORMAAT: 19x78x78 mm
LENGTE: 87 cm

De goedkoopste variant van de Milkman ontgrendel je met een sleutel. De compacte behuizing ziet er fraai uit en is er in meerdere kleuren. De staaldraad van 87 centimeter biedt voldoende opties om je fiets vast te zetten.

KRAAKTEST: Het slot geeft geen krimp als we er een paar stevige rukken aan geven. Wel slopen we er de automatische opwindfunctie mee. Met een tang is het met kunststof om hulde staaldraad simpel door te knippen.

Sommige sloten trek je gewoon open zonder gereedschap

KNOG MILKMAN COMBO

PRIJS: €28,99
GEWICHT: 102 g
FORMAAT: 19x78x78 mm
LENGTE: 100 cm

De duurdere variant van de Milkman heeft een aantal extra’s. Zo is het staaldraad 13 centimeter langer en is er een cijferslot. Deze kun je eenvoudig naar persoonlijke wens instellen. Het is die paar euro extra ten opzichte van het andere Knog-model zeker waard.

KRAAKTEST: Zelfde verhaal als bij de standaard Milkman: de behuizing zit goed stevig in elkaar, maar het doorknippen van de kabel gaat simpel.

LAZER CAPPUCCINO LOCK

PRIJS: €19,99
GEWICHT: 22 g
FORMAAT: 86x13x29 mm
LENGTE: n.v.t.

Op zich is het creatief bedacht. Dit slotje gebruikt je helmriempjes om de vergrendeling te maken. Met zijn 22 gram is het een super lichtgewicht, en het formaat is mini. Waarschuwing van de fabrikant: laat het slotje niet aan je helm zitten als je fietst! De vergrendeling past overigens niet op ieder type helmsluiting.

KRAAKTEST: De behuizing is niet heel stevig, de kunststof delen laten los wanneer je flink wrikt. Een kniptang forceert natuurlijk in no time een helmriempje.

SAFEMAN SLOT

PRIJS: €21,95
GEWICHT: 146 g
FORMAAT: 29×76 mm
LENGTE: 71 cm

Uniek aan het Safeman-slot is de optie om twee lussen te maken. Het simpel uit te rollen snoer kun je aan twee kanten in de behuizing steken. Die behuizing is ronduit robuust. Jammer is wel dat de sleutel nogal uitsteekt, wat onderweg opbergen lastig maakt.

KRAAKTEST: Trekken heeft geen zin: de behuizing geeft geen krimp. Het doorknippen van het 3 millimeter dikke staaldraad kost iets meer kracht in vergelijking met de meeste andere testkabels, maar lukt toch vrij simpel.

ALTERNATIEVEN

LOCK ALARM MET SIRENE

Dit compacte mini-slot is voorzien van een alarm en 60 centimeter staalkabel. Het alarm maakt een geluid van 100 decibel, dus reken maar dat dieven snel het hazenpad zullen nemen. De kabel vergrendel je met een cijferslot. Ook bruikbaar trouwens om je laptop op slot te zetten. Voor 54,99 euro verkrijgbaar via conrad.nl

OTTOLOCK

Ottolock heeft zijn weg naar de slotenmarkt gevonden via een erg succesvol Kickstarterproject. Het merk is nog zo nieuw dat distributeur Conimex nog geen testmodellen voorradig had. De Ottolock lijkt een beetje op de Hiplok Z-Lok. Hij zou echter wel een stuk minder snel door te knippen moeten zijn, dankzij een gepatenteerde combinatie van meerdere lagen staal en kevlar. Je vergrendelt de boel eenvoudig met een cijferslot. Daarnaast is de nieuwkomer lekker compact op te rollen, zodat hij weinig ruimte inneemt in je zadeltas of shirt. Goedkoop is de Ottolock niet. De verwachte prijs is rond de 45 euro.

www.ottodesignworks.com

CONCLUSIE

De testen van deze twaalf mini-sloten laten aardig wat kwaliteitsverschil zien. Natuurlijk, ze zijn puur bedoeld om potentiële dieven te ontmoedigen. Maar dat je sommige sloten al open kunt krijgen zonder gereedschap (AXA Roll, BBB Microsafe en de Hiplok FLX), dat is best jammer. Met een kleine kniptang (die zo mee kan achter in je fietsshirt) kregen we elf van de twaalf test-modellen in no-time open. Dat laat dus wel zien waarom mini-sloten door de verzekering niet voor vol worden aangezien. De AXA Rigid is het lastigst te kraken, maar daar staan wel weer een hoop extra grammen tegenover. Een extra kleine variant van dit mini-kettingslot zou welkom zijn. Ga je voor het lichtste en kleinste model, dan kom je uit op het ‘helmslot’ van Lazer. De lengte en sterkte zijn echter beperkt. Prijstechnisch scoort de Roll van AXA sterk, maar een paar rukken en hij is open. De Abus Combiflex 2501 is een aardig compromis tussen klein formaat, laag gewicht en goede constructie. Spreekt het hippe imago van Knog je aan en ben je bereid iets meer te betalen, dan is de Milkman Combo geen verkeerde keuze.