Het WK veldrijden 2018 staat voor de deur. In Valkenburg komen alle wereldtoppers op zaterdag 3 en zondag 4 februari in actie, maar wat moet je allemaal weten om net als de veldrijders optimaal voorbereid te zijn op het wereldkampioenschap? Wij zetten de belangrijkste vragen voor je op een rijtje.

Waar is het?
Het WK veldrijden wordt voor de achtste keer in Nederland georganiseerd, om preciezer te zijn in Valkenburg. Op de flanken van de Cauberg vindt het spektakel plaats.

Is het gratis toegankelijk?
Nou, niet echt. Als je zaterdag een kijkje wil nemen betaal je voor een ticket €22,50. Op zondag is de prijs nog vijf euro duurder. Een entreebewijs voor beide dagen kost €42,50. Een flink bedrag.

Wie zijn de favorieten?
Als we ons beperken tot de mannelijke en vrouwelijke profs, dan zijn er eigenlijk twee topfavorieten: Mathieu van der Poel bij de mannen en Sanne Cant bij de vrouwen. Van der Poel won dit cross-seizoen 26 van de 32 wedstrijden waaraan hij deelnam en is ogenschijnlijk onverslaanbaar. Zes keer won dus iemand anders terwijl Van der Poel wel meedeed: Wout Van Aert profiteerde vijf keer, Lars van der Haar één keer.

Is het dan wel spannend?
Ja, want vorig jaar had het er ook alle schijn van dat Mathieu ‘even’ de titel op ging halen, maar liep het dramatisch anders. Dankzij de oude Michelin Mud-banden die Van Aert’s coach Niels Albert nog ergens op zolder had liggen, was hij in tegenstelling tot Van der Poel wel bestand tegen steentjes op het parcours. Het resulteerde in de tweede wereldtitel voor Wout en tranen voor Mathieu.

Hoe zit het bij de vrouwen?
Cant is de grote favoriete bij de vrouwen. De Belgische werd dit seizoen al kampioen van haar land en Europees kampioen en verkeert in bloedvorm. Vorig jaar pakte ze in Bieles haar allereerste wereldtitel en het heeft er alle schijn van dat in Valkenburg haar tweede volgt. Of…

Of…?
Of Marianne Vos zorgt voor een enorme stunt en wint voor de achtste keer het WK veldrijden. Leuk, maar onzinnig feitje: drie keer ging Vos in eigen land van start op een WK en drie keer werd ze wereldkampioen. Pakt ze ondanks haar gebrekkige voorbereiding (ziekte) toch haar achtste regenboogtrui in het veld?

Hoe gaan de Nederlanders het in het algemeen doen?
Vorig jaar leverde het WK twee Nederlandse wereldkampioenen op. Joris Nieuwenhuis won bij de beloften, terwijl Annemarie Worst bij de belofte-vrouwen de sterkste was. Bij de profs bleven de titels uit. Van Aert won dus ten koste van Van der Poel bij de mannen en Marianne Vos werd tweede achter Sanne Cant.

Het wordt een lastige opgave om opnieuw de medaillespiegel te winnen. Bij de mannen is uiteraard Van der Poel de grootse kanshebber voor een pak Belgen, bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Sanne Cant en bij de beloften gaat het waarschijnlijk tussen Eli Iserbyt en Tom Pidcock. Maar gesteund door het thuispubliek (al zal het bomvol staan met Belgen) is alles voor onze landgenoten mogelijk!

Waar komt het op tv?
Sporza is bij alle wedstrijden live aanwezig. De NOS doet waarschijnlijk alleen verslag van de vrouwen- en mannenwedstrijd. Hieronder vind je het uitzendschema van Sporza.

Zaterdag 3 februari:
– 10:45u: WK voor junioren (één)
– 12:45u: WK voor vrouwen beloften (Canvas)
– 14:30u: WK voor vrouwen elite (één)

Zondag 4 februari:
– 10:45u: WK voor beloften (Canvas)
– 14:00u: WK voor profs, vanaf 15:00u de wedstrijd (één)

Voorbeschouwing
Om in de stemming te komen: op Procycling lees je de voorbeschouwing!