Nog op zoek naar een beetje motivatie met deze temperaturen? 12 Redenen waarom fietsen in de winter geweldig is.

1. Veel mensen gaan gebukt onder een winterdepressie: De dagen worden korter, het is koud en vies buiten en je kunt veel minder profiteren van een lekker zonnetje. Door te gaan fietsen vangt je lichaam toch nog (zon)licht op, wat fantastisch is voor de aanmaak van vitamine D. Maar het belangrijkste is de aanmaak van zogenaamde endorfine. Deze worden aangemaakt door je lichaam naar aanleiding van inspanning. Deze endorfine geven je een goed gevoel en zullen uiteindelijk de depressie en de slechte humeuren volledig verdrijven.


2. De winter is mooier dan je denkt.
 En als je regelmatig fietst zie je straks de natuur alweer veranderen naar het voorjaar.


3. In deze tijd is er (bijna) geen toerist te zien op de fietspaden.
Datgene waar we ons juist zo aan storen in de zomer. Je hebt het rondje helemaal voor jezelf. Jij, je fiets en de natuur: heerlijk rustig. Dus ook die terrasjes in de winterzon.

4. Ja, het kan koud en regenachtig zijn, maar des te beter je voldane gevoel is na afloop. Oh, en wat dacht je van die geweldige douche?

5. De winter is een geweldige tijd om iets nieuws te beginnen: crossen, baanwielrennen, mountainbiken (als je altijd van de racefiets was), op zolder met de Tacx, spinning… (Of gewoon allemaal.)


6. Fietsen zal je weerstand een flinke boost geven, waardoor je beter bestand bent tegen deze virussen. Als je altijd voor de kachel blijft zitten, en niet aan sport doet, ben je veel vatbaarder voor een griepje. De enkele keer dat je buiten komt om de vrieskou te trotseren, zal direct een aanslag op je lichaam zijn.


7. Al eens nagedacht om de fiets als woon-werkverkeer te gebruiken? In deze tijd van het jaar staan er vaak extra veel files, het bespaart je geld, en je wordt in die overvolle trein niet blootgesteld aan al die verkoudheden en hoestjes. Oh ja, en je hebt al gelijk je rondje gemaakt. Bespaart het je ook nog eens tijd.

8. Je inspireert je omgeving: krijgt wellicht anderen ook zover om op pad te gaan, en verdubbelt meteen de gezelligheid van je tocht.

9. Met een beetje geluk heb je tegenwind. Goede training voor langere tochten die je deze zomer gaat maken.


10. Hoera! Bij dezelfde inspanningen als in de zomerperiode, verbrand je in de winterperiode meer calorieën.
Klinkt misschien een beetje vreemd, maar toch is het waar. Je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven.


11.
Op het moment dat je buiten komt, sta je misschien te rillen van de kou. Des te meer reden om eens te variëren met je training. Door bijvoorbeeld wat sprintjes te trekken wordt je vrij snel weer warm doordat je bloed beter gaat circuleren. En het is juist deze verbeterde circulatie van bloed die je nog heel lang warm gaat houden, zelfs als je allang weer thuis bent.


12. Last but not least: frisse lucht!
Zit je de hele dag al binnen en wil je nog gaan fietsen? Dan is het niet onverstandig om dit buiten te doen. De frisse buitenlucht heeft diverse effecten op het lichaam. Niet alleen hebben hersenen baat bij zuurstofrijke lucht om goede te functioneren. Ook reinig je de longen en werkt het inademen van verse lucht verlagend op je bloeddruk en hartslag. Uiteraard is het wanneer je dan naar buiten gaat het best om echt de natuur in te gaan, weg van het verkeer.

En, wat zijn jouw belangrijkste redenen om te blijven fietsen in de winter?

Foto’s: Rapha