Koude handen kunnen iedere leuke fietsrit volledig verpesten. Met warme fietshandschoenen voorkom je dat je vroegtijdig naar huis moet. Maar wat zijn warme fietshandschoenen? Ik testte 5 paar, met verschillende eigenschappen.

Winterhandschoenen voor op de fiets

Waaraan moeten goede fietshandschoenen voor in onze winter voldoen? Ze moeten uiteraard winddicht zijn, bij voorkeur ook goed waterdicht, maar wel ademen. Daarnaast moeten ze comfortabel zitten, makkelijk aan en uit te trekken zijn, goed blijven in de wasmachine en je moet er je rem-/schakelhendels goed mee kunnen bedienen. Oh, en ze moeten een stukje zachte stof hebben om mijn loopneus mee af te vegen.

Ik testte 5 paar, met heel verschillende specificaties, voor temperaturen tussen -10 en plus 10. Er zijn tientallen merken, met honderden soorten, dus staar je niet blind op juist deze 5. Mijn ervaringen vind je hieronder, met daarbij de opmerking dat ik geen koukleum ben. Het kan dus zijn dat wat ik nog comfortabel vind, voor jou te koud is….of andersom đŸ˜‰ Ik noem overal de adviesprijzen, maar zoals bij zoveel fietsartikelen kom je ook deze vaak tegen voor minder euro’s.

Endura FS260-PRO SL

Deze 3-seizoenen handschoenen van Endura zijn lekker lang, daar houd ik van. Aantrekken gaat daardoor wel wat moeilijker. Ik hoor de naadjes wel eens kraken, want er is geen ritsje of klittenband aanwezig. De bovenkant van de wijsvinger heeft een zachte stof, fijn om je neus mee af te vegen. De wijsvinger en duim hebben een stukje stof (e-swipe) waarmee je een touchscreen kunt bedienen. Dat werkte bij mij redelijk goed. Doordat het vrij breed is en je minder gevoel hebt zit ik er op de telefoon wel eens naast. Het zijn geen gevoerde dikke handschoenen. Ook zijn ze niet waterdicht, al hebben ze wel wat lichte buitjes prima overleefd. Ze zijn wel goed winddicht en zitten vooral heel comfortabel. Ik droeg ze tot een graadje of 3 boven nul, dat is dus voor heel veel Hollandse winterdagen prima te doen.
Adviesverkoopprijs € 59,95

Giro Ambient

Als je kleine brede handen hebt zitten deze handschoenen jou waarschijnlijk beter dan mij. Ze zijn wat kort bij de pols, er van zichzelf redelijk breed bij de opening. Daardoor trek je ze makkelijk aan. Met een klittenbandsluiting dicht je die ruimte. Ook hier materiaal op de vingertoppen van duim, wijs- en middelvinger, maar het bedienen van een touchscreen gaat minder goed als bij de Endura’s. Ook hier bij de wijsvinger zachte fleecestof die helemaal doorloopt tot aan de pols, goed doordacht! Een kleine gelpad moet voor comfort zorgen, maar helaas zitten de naden aan de binnenkant van de handschoen juist heel oncomfortabel. Vooral in de vingers voel je ze duidelijk zitten. Nog een nadeel is dat ik er ontzettend snel zweethanden in krijg. Naast een vervelend gevoel levert dat ook alsnog koude handen op bij lange ritten. Ze zijn dus wel prima winddicht en ook een flinke bui weerstaan ze zonder problemen, al loopt het water dan vrij snel bij de pols naar binnen omdat die zo kort zijn. Ze zijn niet dik gevoerd en bedoeld voor ritjes rond het vriespunt.
Adviesverkoopprijs € 49,95

Mavic Cosmic Pro

Met dezelfde naam als de wielset is dit de handschoen van het Franse merk. Comfortabele dunne handschoentjes voor als het niet al te koud is. Met een ademend membraam, dus redelijk winddicht en gecoat om ook wat water te weerstaan. Ze beschrijven het zelf als een ‘windglove’. Op de duim vind je zachte snotneusstof. De manchet is van fijn elastisch materiaal dat goed aansluit, maar waarmee je ze toch simpel aan en uit kunt trekken. De hele handpalm zit vol antislip bolletjes en er zit ook nog een 2mm dunne padding voor wat extra comfort. Op de wijsvinger een stukje, wat slordig, vastgenaaide stof die gek genoeg voor heel veel contact met een touchscreen zorgt. Voor temperaturen boven nul, Zuid-Franse winters, want een isolerende voering is niet aanwezig en ze zijn vrij dunnetjes. Ze zitten wel erg lekker en ademen prima.
Adviesverkoopprijs € 60,-

Pearl Izumi PRO AmFIB Super Glove

Een hele mond vol, voor een paar flinke handschoenen. Dit zijn met afstand de warmste, gevolgd door de SealSkinz hieronder. Het is wel even wennen qua gevoel, zo tussen want en handschoen in. Je pink en wijsvinger zitten namelijk gezellig samen, als in een want. Je middelvinger, wijsvinger en duim hebben een eigen ruimte, waardoor remmen en schakelen prima blijft gaan. Ondanks de dikte, want dit is een serieus gevoerde handschoen die ook op een skipiste niet zou misstaan. Touchscreens bedienen lukt me hiermee niet. Aantrekken gaat makkelijk, terwijl de manchet heel lang is. Die is lekker ruim en kun je afsluiten met een elastiek. Waar de pols overgaat in je hand zit nog een afsluiting, hiermee houd je alle warmte binnen. En warm zijn ze. Ik heb er met -4 mee gereden, zonder koude handen te krijgen. Volgens Pearl Izumi zelf zijn ze bedoeld voor temperaturen van -10 tot 0. De binnenkant heeft een fijne fleecevoering, in de handpalm een soort suède dat voor genoeg grip zorgt. Ook hier bovenop de duim een stuk zachte stof om neuzen mee af te vegen.
Adviesverkoopprijs € 109,95

SealSkinz UltraGrip HiVis

Bizar goede handschoenen! Als je ze de eerste keer in handen hebt denk je dat kan toch nooit veel zijn. Als gebreide handschoenen van de Hema, alleen dan 10x duurder. Maar dankzij het waterdichte membraan zijn ze echt waterdicht. En ze ademen ook heel goed, veel beter dan welke andere warme handschoenen die ik ooit droeg. Dus ook bij pittig doorrijden krijg je niet van die zweethanden. En dan zitten ze ook nog eens het meest comfortabel van de vijf uit dit overzicht, dankzij een superstrechy breiwerk. Aantrekken gaat daardoor ook makkelijk, wel moet ik altijd wat vingers apart aanduwen tot die bovenin zitten. Daarna voel je ze bijna niet meer zitten. Perfecte grip, maar zo soepel dat het schakelt en remt alsof je geen handschoenen draagt. Ook na tig keer wassen is de waterdichtheid nog in orde. Alleen een stiksel van de manchet gaat los. Daardoor kan ik het membraan nu tussen de binnen en buitenvoering zien zitten. Ik heb ze ook bij -3 gedragen bij langere tochten en geen koude handen gehad. Dit is de HiVis gele uitvoering, ze zijn er ook in het zwart. Het enige minpuntje is dat de anti-slip die op een groot deel van de handpalm en op de vingers zit, niet met mijn touchscreen werkt. De binnenkant is van Merino, de hele buitenkant is zacht genoeg om snotneuzen af te vegen. Wat mij betreft adviesverkoopprijs meer dan waard, maar je vindt ze bijvoorbeeld bij Futurumshop al voor € 45,95.
Adviesverkoopprijs € 50,-