Spugen, rommel weggooien en altijd een half wiel voor de ander blijven  van die dingen die je gewoon niet moet doen. We zochten er tien op.

1: Tasjes op de bovenbuis zijn geen goed idee
Het is wellicht praktisch voor je, en op de stadsfiets is alles goed en wel, maar bij mountainbiken en wielrennen hou je het bij zadeltasjes en je achterzakjes. Kan genoeg in, toch?

2: Telefoneren op de fiets? Even uitstellen
Al helemaal wanneer je met anderen fietst. Best wel ongezellig voor je maatje die naast je fietst, nietwaar?

3: Het controleren van je weerspiegeling in ramen
We geven het toe: we doen het zelf ook. Misschien wel bij elke mogelijkheid. Het ziet er alleen zo knullig uit als je zelf in dat huis zit en een wielrenner pal je huis inkijkt. Maar waar het vooral om gaat: dat je daarna op een geparkeerde auto zit omdat je te lang naar jezelf keek in de weerspiegeling. Of tegen een paaltje.. Al moeten we bekennen dat wij deze ook niet zo snel kunnen/willen schrappen.

4: Je bent geen Peter Sagan
Profs kunnen dan misschien wel hun jasje aantrekken op een afdaling, maar jij kunt daarvoor nog prima even stoppen. Al helemaal wanneer de rest van de groep wel even stopt, en jij dapper door blijft fietsen terwijl je je jasje uit je achterzakje probeert te hijsen. Je hoeft niet op tijd in Parijs aan te komen, toch?

5: Excuses, excuses…
Je hebt het zo warm, koud, het regent te veel, je hebt een cyclist’s block waardoor je ineens wat langzamer bent, je bent echt een berggeit vertel je op het vlakke (en andersom)… Shut up, doorfietsen!

6: Voorraad voor drie maanden meenemen
Je gaat een uurtje weg, maar neemt acht repen, wat gelletjes, sportdrank en andere snacks mee? Gewoon voor het geval dat? Gewoon niet doen. Tenzij de anderen in je groep altijd hun eten vergeten.

7: Altijd een half wiel voor de ander willen blijven
Waarom, oh waarom? Leuk om elkaar uit te dagen, maar tijdens een ontspannen ritje kan het redelijk frustrerend zijn voor de ander en jullie tempo is niet constant. De ander probeert je immers steeds weer dat halve wiel in te halen. Laat het gewoon, en fiets naast elkaar. Wel zo gezellig, toch?

8: Spugen
Tuurlijk mag je wat speeksel op de weg legen, maar doe het niet wanneer anderen achter je fietsen en hun paraplu daardoor moeten pakken.

9: Babbelen, babbelen, babbelen
Babbelgeit ontmoet babbelgeit? Ideaal. Maar zegt de ander vrij weinig terug omdat hij/zij waarschijnlijk liever doorfietst en daarbij liever niet over de nieuwe auto van je buren praat, ga dan even bij jezelf afvragen of je dat gespreksonderwerp niet moet bewaren tot bij de appeltaart.

10: Rommel weggooien op straat
Nee, nee, nee! De bidons van profs worden opgeraapt door hun grootste fans, maar dat gaat bij jou (nog) niet gebeuren. Nog erger: de papiertjes van je sportrepen in de natuur dumpen.