Volgens de oud-renner heeft de Leopard Trek-ploeg er goed aan gedaan om ondanks de dood van hun ploegmaat Wouter Weylandt dinsdag verder te gaan in de Ronde van Italië.

”Ik zou dat zeker geadviseerd hebben”, liet Kuiper vanuit Amerika weten. ”Je kunt met elkaar het leed delen. Dat is ontzettend belangrijk.”

“Je bent als ploeg toch een grote familie, met bijvoorbeeld ook de verzorgers en mecaniciens. Je hebt een enorme band met elkaar en kunt elkaar toch een stuk energie geven om dit te verwerken.”

Casartelli

De dag van de dood van Casartelli staat bij Kuiper in zijn geheugen gegrift. ”Het was heel onwerkelijk, een verschrikking. Dat vergeet je nooit meer.”

Net als in deze Giro reden de renners toentertijd in de Tour een dag na de dood van Casartelli een geneutraliseerde etappe. ”Het was een soort begrafenis op de fiets, echt kippenvel. Het was een ontzettend zware dag.”

Een paar dagen na de dood van Casartelli won zijn Amerikaanse ploeggenoot Lance Armstrong een etappe in de Tour, die hij opdroeg aan de Italiaan.

Heel bijzonder

”Dat was zo grandioos. Heel bijzonder. Het heeft de familie ook veel energie geven. De Italianen hebben intens meegeleefd. Het allerergste is dat het leven vergaat, maar er is ook wel een leven verwoest.”

Kuiper draait inmiddels al vele jaren mee in de wielerwereld. Hij vindt echter niet dat de sport gevaarlijker is geworden.

Veiligheid

”Wedstrijdorganisatoren doen ontzettend veel aan de veiligheid. Dit is helaas inherent aan de sport, maar in dit geval was het vooral domme pech. Je moet ook zeker niet nadenken over wat er kan gebeuren, want in het dagelijks leven kan er ook van alles misgaan.”

Kuiper verblijft met de Raboploeg in Amerika voor de Ronde van Californië. Daar wordt ook meegeleefd met de ploeggenoten en nabestaanden van Weylandt. ”Dit is geweldig hard aangekomen”, aldus Kuiper.

© ANP