De Amerikaan liet eind vorige week in een interview met het programma ’60 Minutes’ van CBS weten de gouden plak terug te geven aan het Amerikaans olympisch comité vanwege zijn dopinggebruik.

Hamilton won tijdens de Spelen van Athene de tijdrit, maar werd destijds al wel positief getest op het gebruik van bloeddoping. Hij mocht zijn gouden plak echter houden omdat de b-staal per ongeluk door het laboratorium was vernietigd.

“Als de medaille mijn kant op komt”, laat Ekimov in een reactie aan Associated Press weten, “dan is hij meer dan welkom. Het lijkt mij logisch dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de medaille toewijst aan de nummer twee.”

Ekimov werd in 1988 en 2000 twee keer eerder olympisch kampioen.

Afwachten

Een woordvoerder van het IOC liet maandag aan NUsport echter weten dat het voorlopig het onderzoek van het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA afwacht alvorens een beslissing te nemen over het innemen en opnieuw toewijzen van de gouden medaille.

Leugenaar

Ekimov opende in het interview met AP verder de aanval op Hamilton. Hij betitelde zijn voormalige ploeggenoot bij de US Postal ploeg als een leugenaar.

“Misschien is het zijn zieke gevoel voor humor”, antwoordde de Rus op de vraag waarom Hamilton met de beschuldigingen aan het adres van Lance Armstrong komt. Ekimov vermoedt dat Hamilton een financieel motief heeft voor de aanval op de zevenvoudige Tourwinnaar.

“Er is geen woord van waar. Ik denk dat er geld of een ander soort stimulans aan ten grondslag ligt. Waarom vertelt hij dit nu pas? En niet al in 2005?”

Ploegleider

“Ik noem hem een leugenaar. Eerst liegt hij over zijn onschuld en nu liegt hij weer over iets anders. Ik denk dat het gewoon vanwege het geld is. Het lijkt erop alsof iemand Lance echt de put in wil duwen. Opeens is er interesse om overal mensen te vinden die iets negatiefs over hem willen zeggen.”

De 45-jarige Ekimov koerste in totaal zes jaar lang in de US Postal-ploeg en diens opvolger Discovery Channel. Tegenwoordig is hij actief als ploegleider van Team Radioshack, de ploeg van Lance Armstrong.

© NUsport