“Ik ben het slachtoffer van het grootste schandaal uit de Tourgeschiedenis”, zegt hij zaterdag in De Telegraaf. De Deen moest als geletruidrager vertrekken nadat hij volgens de Nederlandse teamleiding valse informatie had gegeven over zijn verblijfplaatsen (‘whereabouts’).

“Volgens de regels had ik nooit zo gestraft mogen worden”, betoogt Rasmussen (37). “Ik had nooit uit de Tour gestuurd mogen worden. Geen enkel reglement rechtvaardigde dat.”

Rasmussen: “Ik kan nu wel toegeven dat ik de regels misbruikt heb. Of beter gezegd: ik heb ze gebruikt. Ik kende de regels over het fout invullen van de ‘whereabouts’ misschien wel beter dan wie ook. Ik wist wat de consequenties waren. Ik zou hooguit gewaarschuwd mogen worden. Maar ik wist niet dat ze me zouden straffen op basis van regels die ze pas twee jaar later, in 2009, zouden opstellen.”

Hogere machten

Volgens Rasmussen is het uitgesloten dat hij ooit nog zijn rentree maakt in de Ronde van Frankrijk. “De hogere machten in de wielersport zullen er alles aan doen om mij uit de Tour te houden. Deze mensen hebben de keuze gemaakt dat ik voor het leven geschorst moest worden. Dat is op het allerhoogste niveau gebeurd.”

Over zijn voormalige werkgever zegt Rasmussen: “We weten dat Rabobank de grootste geldschieter uit de geschiedenis van het wielrennen is. Zij hebben al meer dan 250 miljoen euro in de sport gestoken en gaan nog jaren verder. Dan dwing je overal macht af.”

Schadevergoeding

Rasmussen eist in hoger beroep een schadevergoeding van ruim 5,6 miljoen euro van de Rabobank. De zaak komt waarschijnlijk dit najaar voor bij het gerechtshof in Arnhem. Rasmussen fungeert thans als renner en teammanager van de continentale ploeg Christina Watches.

© ANP