Het afgelopen weekend gingen we er met z’n allen massaal op uit. Met zulk prachtig weer konden we natuurlijk niet anders. Hup, die fiets uit de schuur en gaan! Veel wielrenners zochten hun vaste clubje weer op voor het wekelijkse ritje of reden naar de andere kant van het land voor een toertocht. Heb jij (nog) geen vast fietsclubje, geen tijd om toertochten te fietsen en/of had jouw fietsmaatje de griep? Wij geven je vijf tips hoe je alleen fietsen leuk(er) kunt maken!

1. Muziek
Waarom zou je je alleen tijdens je spinningles laten meeslepen door een lekker muziekje? Op de racefiets ga je met jouw favoriete playlist ook als een speer. Afhankelijk van jouw muziekkeuze helpt het ritme je gelijk om met een hogere cadans te fietsen, d.w.z. je gaat er minder snel (te) zwaar van stoempen. Wie traint met zijn of haar hartslagzones, weet dat je bij een training in de lagere zones nog moet kunnen praten. Als je alleen fietst, dan is er echter niemand waarbij je dat kunt uitproberen. Laat je daarom verleiden door je muziek om af en toe – als er niemand in de buurt – is even lekker mee te zingen. Je checkt dan gelijk of het nog goed zit met je hartslag. Tot slot nog één tip met betrekking tot de veiligheid: zet je muziek niet té hard en gebruik maar één oordopje.

2. Doel
Waar samen een rondje fietsen een sociale bezigheid is, kan hetzelfde rondje in je eentje vrij doelloos aanvoelen. Heb je niemand om samen mee te fietsen, vraag je dan eens af of je jouw fietstochtje misschien toch kunt combineren met iets sociaals. Wie weet woont er wel een niet-fietsende vriendin op fietsafstand of kun je op de fiets naar je familie waar je niet-fietsende partner je oppikt voor de terugweg. Als je een sociaal doel combineert met een fietstochtje, krijg je zo meer zin om op de fiets te stappen. Aan het eind van je rit staat er immers een heerlijk bakje koffie en een gezellig praatje te wachten.

3. Training
Als je alleen fietst dan kan na amper een uurtje fietsen de verveling al toeslaan. Wanneer je van je ritje een serieuze training maakt, verhoog je het voldane gevoel na afloop. De afwisseling en uitdaging van een training zorgt ervoor dat je mentaal ook meer afgeleid bent. Of je nu kiest voor een pittige training waarbij je bijvoorbeeld elke vijf minuten een sprintje van een halve minuut doet of met jezelf afspreekt dat je bij elke bocht even uit je zadel komt om aan te zetten, het doorbreekt de sleur en je wordt er nog beter van ook!

4. Genieten én nagenieten
Natuurlijk kun je het ook helemaal anders aanpakken. Kijk lekker om je heen en geniet van alles wat je ziet. Bloemen die uitkomen, huppelende lammetjes in de wei of de zon die langzaam ondergaat; in de lente is het volop genieten op de racefiets. Heb je geen trainingsdoel en wil je gewoon een beetje bewegen, stop dan af en toe eens om een fotootje van al dat moois te maken. Je kunt dan niet alleen zelf nagenieten van jouw rit, maar je fietsgeluk ook met anderen delen. Wie weet zijn ze wel zo onder de indruk van je foto’s dat ze zelf ook gaan fietsen! (Maak jij regelmatig leuke fietsfoto’s? Deel ze dan via Instagram met #pedalamag. Misschien komt jouw foto wel in de volgende editie van Pedala Magazine)

5.ABC’s
Is de rit die je gepland hebt toch iets te lang en wil je het liefst zo snel mogelijk naar huis? Als je alleen fietst kan een lange training soms eindeloos lijken, zeker als je aan het eind van de rit nog een flink stuk tegenwind te overwinnen hebt. Je hebt niemand om mee te kletsen voor wat afleiding en je rug/nek/knie begint steeds meer te zeuren. Doe dan eens een spelletje! Leid jezelf af, bijvoorbeeld met een ABC-spelletje. [Voorbeeld: AntwerpeNNicE EdinburgHHelsinki, en ga zo maar door – de laatste letter van het laatste woord is de beginletter van het volgende woord]. Of het nu om dieren, steden of je favoriete fietsmerk gaat, het werkt altijd. Deze mindtrick werkt overigens ook als je met z’n tweeën een lange tocht uit wil rijden.