Alejandro Valverde heeft na de openingsrit ook de vierde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De 37-jarige Spanjaard was in de bergrit met aankomst in La Molina een sprintje sneller dan Egan Bernal. Valverde pakt naast de ritwinst ook de leiderstrui over van Thomas De Gendt.

De Gendt vroeg gelost

De vierde etappe van Llanars naar La Molina kende een vlakke aanloop, maar daarna was het klimmen geblazen. Na de Alt de Jou van eerste categorie doemde de Coll de la Creueta van buitencategorie op. Voor Esteban Chaves was dat het teken om te versnellen. De Colombiaan begon met een achterstand van meer dan twee minuten op Thomas De Gendt aan de etappe en was niet direct een gevaar voor de overige klassementsmannen. De Gendt liet het overigens al snel lopen en speelde deze etappe geen rol van betekenis.

In de afdaling richting de slotklim reed meesterdaler Matej Mohoric weg uit het peloton. Binnen no-time haalde hij Chaves bij, die de Slowaak niet kon volgen. Alejandro Valverde waagde een poging om Mohoric te volgen, maar liet het snel lopen. Mohoric begon met een voorsprong van een minuut aan de slotklim van 11,5 kilometer à 4,3%. Dat was niet genoeg voor de renner van Bahrain-Merida; hij werd snel teruggepakt.

Weer Valverde

Uiteindelijk bleven alleen Nairo Quintana, Bernal en Valverde vooraan over. Quintana reed in dienst van zijn ploegmaat op kop en trok de sprint aan, waarna Bernal en Valverde het mochten uitmaken voor de winst. Valverde had in de sprint geen kind aan de Colombiaan en boekte zijn tweede etappezege.