De ICF is de tegenhanger van de UCI en herbergt bonden als de BWF, de NWB, de WAOD, de UFOLEP de WVV. Het WK biedt de ware liefhebber de mogelijkheid wereldkampioen te worden. Kwalificeren hoeft niet, wel moet je een licentie van een van de bonden hebben. Een ‘Masters’  licentie van de KNWU ’telt’ trouwens ook. Elk jaar is het WK in een ander land. Vorig jaar in Soumagne, dit jaar in Hoofdplaat.

Hoofdplaat? Yep. Een dorp van zo’n 800 inwoners in Zeeuws-Vlaanderen. Deze zondag 7 augustus werd het dorp bezocht door zo’n 650 bezoekers, het merendeel coureurs die in vier leeftijdsklassen streden. Tegen elkaar en toch ook heel erg tegen de elementen. Want Zeeland= wind en op dit parcours was dit zeker het geval. Groepjes werden er al snel gevormd, renners waaiden uit de waaier, ontsnappingen hielden dan wel, dan niet stand. Kortom, het leek wel WK waaierrijden! De Belgen blonken uit: in drie van de vier categorieën leverden zij de kampioenen.

De sfeer was verder prettig, het parcours lag er keurig bij en de begeleiding van voorij wagen en bezemwagen was prima. Wel was de infrastructuur wat krapjes; het dorp kent maar een paar parkeerplaatsen en al de coureurs reizen per auto –en zelfs met een aantal campers. Parkeren in een weiland had tot gevolg dat er al snel de hulp van een tractor ingeroepen moest worden. Een paar fikse regenbuien in combinatie met mals gras en zeeuwse klei deed de autowielen rond draaien… Dat mocht de pret niet drukken! Kijk voor de uitslagen op www.belgiancyclingselection.be

Tekst en foto’s Menno Grootjans