De renner van Rabobank had een fiets aangenomen van een ploegleiderswagen die een deel van het parcours had afgesneden en voor het peloton was beland. Dat is verboden. 

Tankink stond twintigste in het klassement.

Ploegleider Frans Maassen was verontwaardigd over de maatregel. Hij zat achter het stuur van de auto, die achterop was geraakt en na een alternatieve route het peloton opwachtte. ”Het is lullig voor Bram, maar ook voor mij. Ik voel me verantwoordelijk”, zei Maassen.

Versnellingsapparaat

Tankink kampte met een niet functionerend versnellingsapparaat. Maassen: ”Hij wisselde van fiets, kreeg daarna zijn oude terug, maar die voldeed nog steeds niet.”

“Daarop hebben wij er nogmaals naar gekeken. Dat duurde lang en we raakten buiten de karavaan.”

Maassen besloot ‘af te steken’, kwam voor het peloton en wachtte daar Tankink op om hem zijn oude fiets terug te geven. Toen dat gebeurde, meldde een jurylid zich. Na afloop volgde diskwalificatie.

Geest van de wedstrijd

”Ik begrijp dat je geen fiets van een toeschouwer mag aannemen, maar deze regel kende ik niet”, vertelde Maassen, die er niet op rekent dat het besluit nog terug te draaien is.

”Bram kreeg gewoon de fiets waarop hij aan de rit was begonnen terug, met het kaderplaatje erop. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand in het peloton een probleem mee heeft. Dit past totaal niet in de geest van de wedstrijd.”

© ANP