De Ronde van Vlaanderen heeft eigenlijk geen introductie nodig. Het is één van de mooiste koersen van het jaar, zo niet de mooiste. Zondag is het weer zover en wordt er op de veertiende zondag van 2018 gezocht naar een opvolger voor Philippe Gilbert. Wie wint de Ronde van Vlaanderen 2018?

Parcours
De 102e editie van de Ronde van Vlaanderen vindt plaats op Paaszondag. De totale afstand bedraagt 266,5 kilometer en het parcours is vergelijkbaar met dat van vorig jaar. De koers start net als in 2017 in Antwerpen en finisht in Oudenaarde. De Oude Kwaremont moet driemaal beklommen worden en vormt met de Paterberg de finale van de koers.

Nadat om 10:30 uur het startsein is gegeven, zet het peloton koers in zuidwestelijke richting. Pas na 120 kilometer doemt de eerste helling op: de Oude Kwaremont. Daarna volgen hindernissen met klinkende namen als de Haaghoek, Berendries en uiteraard de Muur van Geraardsbergen. In en rond Oudenaarde moeten er twee lussen afgelegd worden. De derde en laatste passage van de Oude Kwaremont en de tweede passage van de Paterberg vormen de ultieme finale. Na de Paterberg moet er nog maar zestien kilometer afgelegd worden richting Oudenaarde. De finish wordt tussen 16:40 en 17:35 uur verwacht.

Ronde van Vlaanderen 2018

Vorig jaar
Quick-Step nam in de 101e Ronde van Vlaanderen de regie volledig in handen. Tom Boonen – die zijn allerlaatste Ronde reed – opende op de Muur van Geraardsbergen het bal en dunde het peloton flink uit. Zijn ploegmaat Philippe Gilbert reed met nog 55 kilometer te gaan weg uit die groep en hield stand tot in Oudenaarde. Na een geweldige solo won hij voor de eerste keer in zijn carrière de Vlaamse Hoogmis.

De andere topfavorieten werden stuk voor stuk uitgeschakeld. Boonen had te maken met materiaalpech voor het oprijden van de Taaienberg, Sagan en Van Avermaet kwamen op een kasseienstrook hard ten val door een losse jas. Het weerhield Van Avermaet er niet van om als tweede te eindigen op gepaste afstand van zijn landgenoot Gilbert. Van Avermaet versloeg Niki Terpstra en Dylan van Baarle in een sprint.

Erelijst
2017 – Philippe Gilbert
2016 – Peter Sagan
2015 – Alexander Kristoff
2014 – Fabian Cancellara
2013 – Fabian Cancellara
2012 – Tom Boonen
2011- Nick Nuyens
2010 – Fabian Cancellara
2009 – Stijn Devolder
2008 – Stijn Devolder

Favorieten
Er zijn twee topfavorieten voor de 102e Ronde van Vlaanderen: Greg Van Avermaet (die drie keer op het podium eindigde) en Peter Sagan (winnaar in 2016). Van Avermaet deed woensdag mee aan Dwars door Vlaanderen, terwijl Sagan met een overwinning in Gent-Wevelgem op zak de voorkeur gaf aan rust en trainen. Of het ook daadwerkelijk een duel gaat worden tussen Van Avermaet en Sagan weten we niet, want de kans is behoorlijk groot dat een outsider de overwinning pakt. In Milaan-San Remo werd er ook al (te) veel gekeken naar Sagan en profiteerde Vincenzo Nibali. Vorig jaar waren alle ogen gericht op dezelfde renners en ging Gilbert er met de bloemen vandoor.

Philippe Gilbert en Niki Terpstra 2017

De kans is daarom groot dat er een nieuwe naam op de erelijst komt te staan. Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke en onze eigen Niki Terpstra zijn dan renners aan wie we moeten denken. Benoot won dit jaar al  de Strade Bianche en is bezig aan een ijzersterk voorjaar, Vanmarcke wacht nog altijd op zijn allereerste klassieker-overwinning en Terpstra zou maar wat graag na Parijs-Roubaix ook die andere voorjaarsklassieker op zijn naam schrijven. De vorm is er bij Terpstra, nu moet alles nog op zijn plaats vallen. Het ligt daarbij ook aan het koersverloop, want Quick-Step heeft met Gilbert, Terpstra, Zdenek Stybar en Yves Lampaert meerdere paarden om op te wedden.

Vraagtekens staan er achter de namen van Wout Van Aert, Michal Kwiatkowski en Oliver Naesen. Van Aert en Naesen kwamen in Dwars door Vlaanderen allebei (zonder erg) ten val, terwijl Kwiatkowski sinds Milaan-San Remo geen wedstrijd meer reed. De Pool heeft een abonnement op het winnen van mooie koersen, dus verlies hem zeker niet uit het oog.

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Peter Sagan
*** Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert
** Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke
* Michal Kwiatkowski, Wout Van Aert, Oliver Naesen, Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Vincenzo Nibali, Alexander Kristoff

Peter Sagan 2018

Nederlanders
Terpstra is vanuit Nederlands oogpunt de grootste kanshebber. Hij won al de E3 Harelbeke en eindigde vorig jaar als derde. Dylan van Baarle werd in 2017 vierde, maar maakt in dienst van Sky nog geen verpletterende indruk. Misschien verandert dat zondag en kan hij uit de schaduw stappen van Kwiatkowski. LottoNL-Jumbo mist Lars Boom en hoeft op het lastige parcours ook niet te rekenen op Dylan Groenewegen. Misschien kan Timo Roosen wel verrassen.

Bij Sunweb zijn alle ogen na Dwars door Vlaanderen gericht op Mike Teunissen. Hij was de snelste van de groep, maar had de pech dat Lampaert was weggereden. Roompot-Nederlandse Loterij mag zich na een prachtige Gent-Wevelgem weer op de Vlaamse wegen in de kijker rijden. Alle ogen zijn daarbij gericht op Jan-Willem van Schip en Brian van Goethem, die tot die in de finale van Gent-Wevelgem de koers kleurden.

Mike Teunissen 2018

Bookmakers
Volgens de bookmakers is Peter Sagan de grote favoriet. Als je 1 euro op hem inzet, krijg je 4 euro terug. Een gokje op Greg Van Avermaet levert al 6x je inzet op, Gilbert 9x. Landgenoot Terpstra is goed voor 15x je inzet.

TV
De Ronde van Vlaanderen 2018 wordt integraal op Sporza uitgezonden. Vanaf 9:30 uur is op één de koers live te volgen.