In 1978 was de Vuelta voor het laatst in de autonome regio. Toen ontstond er chaos, omdat er barricades werden opgeworpen door leden van de Baskische afscheidingsbeweging Eta.

In haar strijd voor een onafhankelijk Baskenland gebruikte zij destijds auto’s en boomstammen om de route te blokkeren. Ook werden er spijkers op de weg gelegd en werd er met zand naar de renners gegooid.

Hierdoor moesten er twee etappes worden afgebroken. Op een kort uitstapje in 2010 na kwam de Vuelta daarna nooit meer in de Noord-Spaanse regio.

Oorsprong

De organiserende krant El Correo Español trok zich na de incidenten terug. ”Voor de Vuelta is dit de terugkeer naar de oorsprong”, zei voormalig Raborenner Pedro Horrillo daarom. ”Het is ook een signaal dat de politieke verhoudingen aan het normaliseren zijn.”

Baskenland geldt als een wielergek gebied. Er worden daarom de komende twee dagen veel toeschouwers verwacht. ”Het is een goede zaak voor het wielrennen dat de Vuelta hier terugkeert”, vond ook Hamar Zubeldia, een Baskische renner.

© ANP