Dat Campagnolo met elektronisch schakelen zou komen is geen nieuws, hoe en met wat precies nog wel. Op Sicilië stelde Campagnolo gisteren met trots de Super Record- en Record-groep voor aan de internationale pers. De groepen, met de toevoeging EPS (Electronic Power Shift), zijn  verder doorontwikkeld ten opzichte van de groepen waarmee Team Movistar in de World Tour reed.

Het elektronische systeem bestaat uit vijf onderdelen. Een voor- en achterderailleur, ergopower shifters, interface en een powerunit. De ergopower shifters hebben onder andere een aangepaste ergonomie. De shifters bezitten tevens knopjes voor het afstellen van de derailleurs. Het brein van het systeem is verbonden aan de Lithium Ion accu. De derailleurs zijn grotendeels van carbon. Een titanium laagje op scharnierdelen moet voor de nodige duurzaamheid zorgen.

De lichtste variant van de EPS-groep is zo’n 200 gram zwaarder dan de mechanische versie. Qua gewicht moeten de Campa-groepen die van Shimano verslaan. Prijzen zijn nog niet bekend, maar naar verwachting zal de prijs van de Record-groep zal zo rond die van de Dura-Ace Di2-versie van Shimano liggen.

Volgend jaar zullen Team Movistar, Lotto en Lampre met de Record EPS-groep rijden. De eerste samples zullen in december van dit jaar naar de fietsfabrikanten worden verstuurd. Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2012 de eerste groepen beschikbaar komen voor de consument. Waarschijnlijk zullen er tegen die tijd ook een aantal fabrikanten met complete fietsen op de markt komen.

Wat betreft de toekomst werd er uitgesproken dat elektronisch schakelen erg belangrijk gaat worden voor Campagnolo. In de toekomst zullen dan ook de groepen onder Record aangepast worden. Wordt vervolgd.