Flikken, linkeballen, combines en doping: wielrennen heeft de naam gemeen en achterbaks te zijn. Maar net zo kenmerkend voor deze sport zijn samenwerking en opoffering.
Psycholoog Hein Lodewijkx stelt in Tussen geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel dat de wielersport een dubbelspel is, waarbij de ongeschreven regels van eerlijk spelen wezenlijk zijn voor het gedrag van de renners.
Aan de hand van psychologisch onderzoek, filosofische inzichten en talrijke anekdotes uit het roemruchte verleden van het wielrennen laat de auteur zien dat de ongeschreven regels van eerlijk spelen wezenlijk zijn voor de gedragingen van renners. Hij past daarbij het wiskundige model van het Prisoner’s Dilemma Game toe op de praktijk van het wielrennen.
Tussen geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel is niet alleen leerzaam voor sportliefhebbers in het algemeen en wielerfans in het bijzonder, maar ook voor politicologen, economen, juristen, (sociaal) psychologen en filosofen, al dan niet in opleiding. Het boek is met name geschikt voor opleidingen waarbinnen het Prisoner’s Dilemma Game wordt behandeld wordt.
Psycholoog dr. Hein Lodewijkx (1953) heeft gepubliceerd over groepsconflict en -samenwerking, ontgroening en zinloos geweld. Hij doceert statistiek en psychologie aan de Open Universiteit en is een fervent wielrenfan.

Tussen geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel, Dr. H. Lodewijkx, 2010 Uitgevers, € 19,95, ISBN 978-94-90951-00-9, Verschenen november 2011