In 2004 heeft Marcel Kruithof, toenmalig technische redacteur van Fiets, in onze eigen extreem make over zich in zes maanden voorbereid op de Marmotte. In 2012 is Marcel opnieuw van plan de zware cyclo in de Alpen te gaan rijden. Wekelijks vertelt hij over zijn belevenissen op weg naar 7 juli in: Extreem make over 2.0: 8 jaar en 30 kilo verder:“Ongelooflijk wat een reacties mijn vorige bericht opleverde. Dat bevestigd nog eens hoeveel impact mijn vorige ‘make over’ heeft gehad. Zelfs deze week nog in sportschool Den Edel nog, raakte ik aan de praat met naar wat bleek een fanatieke fietser. Bij het horen dat ik voor Fiets had gewerkt, was zijn eerste reactie: “Oh, dan ben jij diegene die toen de Marmotte heeft gefietst!” Ook al is het 8 jaar geleden, is dat dus wat wordt herinnerd. Alle reacties zijn een enorme extra steun in de rug om me meer dan 100% te geven. En dat is nodig, want ik heb het behoorlijk uit de hand laten lopen.

Na drie maanden opbouwen met RPM-lessen, was het echter wel tijd voor een iets radicalere aanpak. Althans zo wordt sportvasten door veel mensen gezien. Crashdieet, dat kan toch niet goed zijn, weet je wel wat je doet, ik heb het allemaal gehoord. Maar dat wordt vooral geroepen door mensen die sportvasten zien als een dieet. En dat is het nu net niet. Sportvasten is een trainingsprogramma waarin je spieren worden geleerd dat ze ook heel goed (en zelfs beter) op vetverbranding kunnen werken. Niet dat je spieren helemaal zonder suikers kunnen, maar als die suiker/vet verhouding verschuift van overwegend suikers naar overwegend vet, is effect een betere cardiovasculaire conditie. Dat je daarbij de nodige kilo’s verliest is eigenlijk alleen maar een bijkomend voordeel.

Toch zijn het die kilo’s die mij nu door mijn sportvastenkuur heen trekken. Met -4,1 kilo na drie afbouwdagen, is de eerste vastendag gemakkelijker door te komen. Wat gemakkelijk is het niet. Maar ook na drie afbouwdagen, waarbij je in rap tempo steeds minder eet, is dag 4 doorkomen op drie glazen vruchtensap en voedingssupplementen echt zwaar. Bijvoorbeeld als je tosti’s moet maken voor je zoon en dat die een halve laat liggen omdat hij vol zit. Alleen de gedachte aan het effect op de weegschaal de volgende ochtend als je het niet doet biedt dan houvast. Want alhoewel het sporten (elke dag 30 minuten) op een bijna lege maag, mij niet eens tegenvalt, komt het echte trainingseffect pas later in de kuur naar voren.

De weegschaal stelde me gelukkig de volgende ochtend niet teleur. Weer 1,1 kilo verloren. En in totaal al 6 cm minder buikopvang. Dat trekt je zelfs door een bioscoop bezoekje met alleen maar popcorn etende mensen om je heen. Gewoon je sapje mee, om op tijd te lunchen en niet te veel aan denken.

Als het niet lukt om in de sportschool te trainen, stap ik voor het half uur sporten op de hometrainer. Zo kan ik geregisseerd in de juiste hartslagzone fietsen. Op de weg met deze wind niet een half uur op de juiste manier trainen. Vandaag (zondag) is alweer de tweede vastendag. Morgen nog een dag te gaan, voor het eten weer wordt hervat! Het zal geen gemakkelijke dag worden. Tosti makende collega’s of nog erger eentje die aan het eind van de dag een stuk ontbijtkoek met boter naast je bureau gaat staan eten! Maar laat maar komen ,ik ben er op voorbereid.