Vorig jaar schitterde deze Z82 nog op de Kapelmuur in Fiets nr. 4. Met 50/34 voor en 11-28 achter; Belgische betonbanen, sprintjes tegen viaducten op, een korte fietsstage in de Vogezen; het kan allemaal. Zannata is het eigen merk van VDB Parts, een groothandel in Sint-Niklaas.

Met de Z82 brengt VDB al jaren een knappe middenklasser, een echte allrounder. Een modern HM carbon monocoque frame met carbon achterpatten, een slanke volledig carbon voorvork, tapered en met een aerodynamische aansluiting bij het frame. Het onderste balhoofdlager meet 1¼, boven 1⅛. Verder asymmetrische liggende achtervorken en een platte brede staande achtervork.

Aanpassingen in 2018

In vergelijking met de ‘oude’ Z82 – tot 2017 – is de kabeldoorvoer veranderd. Niet meer aan de zijkant van de onderbuis, maar via de bovenzijde. Dáár gaan de versnellingskabels via een specifiek ontwikkeld alu plaatje het frame binnen (de Z82 wordt geleverd met een speciaal type plaatje voor de montage van elektronische groepen).

Niet de lichtste

De Z82 is in de basis niet erg licht; dat is ook niet de eerste doelstelling van Zannata. Het moet vooral heel blijven. De importeur biedt het frame los aan (1395 euro) of compleet opgebouwd met een Shimano- of Campagnologroep. We hebben al wat ervaring met de Z82. Die was altijd positief. Lopen doet de Zannata prima. Comfort genoeg ook. Dat is vooral te danken aan de uitstekende zadelpen en de 25 millimeter banden. Deze weegt 7,70 kilo compleet met Campagnolo Potenza 11-speed en Campagnolo Shamal Millewielen. Je voelt echt dat je weer op een old skool racer zit.

Het Deda-stuur en het smalle SLS-zadel zorgen voor een heel direct gevoel tussen jou en je fiets. Hij daagt je als het ware uit: lekker gooien en smijten, scherp sturen en echt racen. Heel fijn: de licht lopende en zeer reactieve Shamal Mille-wielen. Minder fijn is dat het zwart van de remrand verdwijnt; vooral als het een Vlaams voorjaar is… Maar dat weet je, dus dan kies je ervoor. Resumerend: een prima middenklasser! Hij is stijf en licht genoeg, het gedrag op de weg is voorbeeldig en de prijs is ook in orde.

A 27,2 millimeter zadelpen.
B Kabelinvoer op onderbuis.
C Zwarte Shamal Mille-wielen.