Een clean sweep of the perfect season noemen ze dat: Nino Schurter won afgelopen seizoen alle wedstrijden op het hoogste niveau, inclusief het wereldkampioenschap. Mede met dank aan een volgeveerde fiets uit de stal van het Amerikaanse Scott. De Spark staat bekend als vederlichte alleskunner. En als Nino er mee rijdt, wie zijn wij dan om er iets negatiefs over te zeggen?

De praktijk wijst al snel uit dat dit een zeer uitgebalanceerde fiets is. De dempers zijn snel ingesteld en zijn gemakkelijk te bedienen met de door Scott zelf ontwikkelde Twin-lockhendel. Met deze knop kun je switchen tussen open, firm en closed. Helaas is de slag van de hendel dusdanig groot dat je met kleine handen niet makkelijk verder komt dan de tweede stand.


De verfijnde geometrie voelt prettig en vertrouwd. Met een 68,5 graden balhoofdhoek rijdt de fiets vooral bergaf erg makkelijk en is het juiste spoor zo gevonden. Wel moet dat juiste spoor niet op een natte ondergrond liggen, want de standaard Maxxis Aspenbanden zijn diehard race ready. Het Taiwanese rubber heeft maar enkele zeer kleine noppen en biedt alleen grip als de ondergrond hard en droog is.

Scott en SRAM zijn al jaren vier handen op één buik. Je vindt dan ook de inmiddels kenmerkende Eagle-groep op GX-niveau terug. Minstens net zo goed als Shimano XT, maar nog gemakkelijker in gebruik. De Level TL-remmen komen ook van SRAM en bieden voor crosscountry-gebruik prima remkracht.

Scott heeft in en aan het frame nog een aantal slimmigheden bedacht. Zo is een in hoogte verstelbare chainguide standaard en heeft ons frame niet twee maar drie bidonhouderboutjes. De hoogte van je bidonhouder is zo instelbaar, of je gaat shoppen voor een firstaid SWAT-kit bij de concurrent. Ook de mogelijkheid om een dropperpost te monteren is aanwezig – want feitelijk is dat het enige dat we nog missen op deze fiets. De niet-RC modellen van de Spark hebben trouwens wél standaard zo’n dropperpost.

A Met één druk op de knop te locken.
B SRAM Level-remmen. Goed, maar er is beter.
C Natúúrlijk lopen de kabels binnendoor.

Uitgebalanceerd en diehard race ready!