Het is dan wel geen vrijdag, toch hebben we vandaag een webtest op de site. Beschouw het maar als een extraatje!

Je zult wellicht denken, lekker op tijd met een test van warme jacks! Toch willen we je de testresultaten niet onthouden van de damesjacks van Gore en Castelli. In de vroege ochtend kan het zeker nog fris zijn zodat ze ook in deze tijd van pas kunnen komen. Wat kun je verwachten van een goed ‘winter’-jack? Allereerst natuurlijk de nodige warmte en isolatie. Met winddicht en regenbestendig materiaal gecombineerd met een goede pasvorm kom je al een eind in de goede richting. Wij testten twee modellen waar we deze eigenschappen denken tegen te komen.

.

Gore Oxygen SO Lady
Echt zo’n ding dat je in de winkel ziet hangen en meteen wilt hebben, dit jack staat mooi! Netjes getailleerd en geaccentueerd met zwarte banen. De fleece-achtige binnenkant voelt direct warm en zacht, ogen dicht bij het pinnen en het Gore Oxygen SO jack mag zich ‘in het echt’ bewijzen.

Praktijk
Als je fietst, kruipt het jasje iets omhoog met kans op een natte en koude onderrug. De achterkant had daarom best langer mogen zijn. Zeker bij vrouwen met een wat grotere borstomvang komt het jasje behoorlijk ‘omhoog’, daar moet je wel op letten bij het passen.

De hals is prettig, een soort halve col van een zachte stof, dit zit onopvallend prettig en houdt je hals en nek lekker warm. De rits is keurig afgewerkt maar erg fijn en gevoelig voor vuil, ik vraag me af hoe hij zich houdt als er flink wat zand tussen komt. De drie achterzakken zijn lekker diep, maar een warm jack als dit mag van mij ook zakken aan de voorkant hebben. Bovendien mis ik een droog borstzakje voor m’n mobiel! Het klitteband bij de polsen ziet er eigenlijk niet uit. Trek je het strak dan vouw je de mouw deels dubbel, daar moeten handschoenen overheen!

Conclusie
Toch is het een erg fijn jack. Zo goed als waterdicht, ook op de naden. Het lagensysteem doet het in de praktijk prima, het ventileert genoeg als je hard rijdt en is warm genoeg als je rustig aan doet of even stil staat. Een écht warm winterjack is het niet maar de afgelopen maanden voldeed het prima en dat zal het komend voorjaar ook wel doen. Ik weet al wat ik aantrek bij de openingsrit! O ja, het  jack is er ook in zwart en rose.

Gore Oxygen SO Lady € 149,-
www.gorebikewear.nl

Castelli Furba WS Jacket
Het Furba WS Jacket van Castelli – specifiek voor dames – doet je niet denken aan een jack dat je warm moet houden. De stof voelt namelijk vrij dun en het jack is licht van gewicht. Toch verbaasde de Furba ons. Allereerst met hoogwaardige materialen en afwerking gecombineerd met een Italiaans design mag het jack gezien worden! De Furba is voorzien van het Windstopper-materiaal. Deze membraamstof laat vocht niet binnen, maar vocht kan wel naar buiten. Hierdoor ‘ontplof’ je niet bij een stevige inspanning. De twee zakjes op de voorkant zijn bijna onzichtbaar door de gekozen rits. Net als de volledig doorlopende waterdichte YKK rits aan de voorkant. Dit ziet er natuurlijk net even beter uit. De kraag loopt prettig lang door en is netjes gevoerd.

Op de achterkant vind je – zoals we gewend – zijn drie achterzakken. Aan de bovenzijde, onderzijde en einde van de mouwen zorgt reflecterend materiaal voor de nodige zichtbaarheid. Aan de binnenzijde van het jack is aan de onderkant een siliconenrand geplaatst. Dit voorkomt dat de onderzijde omhoog kruipt. Ook is er aan de achterkant een extra flap aan de onderzijde. Bij een nat wegdek wel zo prettig tegen het opspattende water!

Praktijk
Castelli geeft aan dat de Furba geschikt is voor temperaturen tussen de 7 en 15°C. Zelf hadden we de ervaring dat – met een goed winterondershirt – het jack bij temperaturen rond het vriespunt zeker geen verkeerde keuze is! Kou en wind had geen vat op ons lijf. Met een getailleerd ontwerp voor de fietshouding is de pasvorm ook nog eens erg goed. Helemaal geen puntje van kritiek? Nou ja, de prijs is met 200 euro behoorlijk.  Je hebt hier dan wel een erg functioneel jack met een mooi design voor! Gelukkig is het in de ochtend en avond nog fris buiten zodat het jack nog langere tijd ingezet kan worden…

Maten XS-XL en in twee kleuren verkrijgbaar.
Castelli Furba WS Jacket € 200,-
www.wolvenberg.be