De temperaturen dalen, de regen neemt toe en ook de wind laat flink van zich horen. En dan lijkt fietsen opeens een stuk minder aantrekkelijk. Maar geen zorgen, met de nodige tips blijf je heerlijk warm op de fiets en kan je blijven genieten van een heerlijke fietstocht! 


1. Laagjes

Laagjes, laagjes en nog meer laagjes. Heb jij het snel koud dan is dit dé oplossing. Vaak wordt gedacht dat je met zoveel mogelijk dikke lagen het automatisch warm krijgt. Je hebt dan immers een extra vacht gecreeërd, dus warm zal je het krijgen. Toch? Nou.. niet helemaal. Je letterlijk ‘dik’ aankleden heeft niet zoveel zin, om nog maar te spreken over het comfort en de invloed op je fietsprestaties. Meerdere dunne laagjes zijn namelijk veel effectiever, drie is zelfs perfect!

2. Onderkleding
Thermo onderkleding zorgt er voor dat je het transpiratievocht goed kwijt raakt en houdt de warmte vast. Hierdoor blijft je lichaam droog en op de juiste temperatuur. Bij een katoenen t-shirt is dat niet haalbaar, omdat het veel vocht op neemt. Dit komt doordat katoen een holle natuurvezel is, die veel vocht kan absorberen. Bij kunststofvezels is dat niet het geval: deze zijn niet hol en nemen daarom ook minder vocht op, de vochttransport is daarom ook beter. Bij erg koud weer kan je twee dunne thermoshirtje over elkaar dragen. Tussen de lagen vormt zich dan een warm luchtlaagje.

3. Fietsjack/windstopper
Ook bij de bovenkleding is van belang dat deze goed ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Ook moet je jas winddicht en regenbestendig zijn. Een goed fietsjack bevat deze drie eigenschappen. De stof waarvan het gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht door laat maar regendruppels niet. Dit kan doordat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels. Let ook goed op het draagcomfort van de jas. Deze moet namelijk niet te los om je lichaam zitten, want dan gaat de wind eronderdoor en krijg je het alsnog koud. Zorg dus voor een nauwsluitende jas die precies om je lichaam sluit.

Toe aan een nieuwe mooie en comfortabele windstopper? Hier hebben we er een aantal voor je op een rij gezet!

4. Regenkleding
Goede regenkleding is volledig waterdicht, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig/winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten. Houdt bij de aanschaf ook rekening met de grootte tijdens vervoer, het gewicht en de aanwezigheid van reflector strepen.

5. Lange koersbroek
Lange koersbroeken zijn er in diverse diktes en kwaliteiten. Koop ze niet te strak, zodat er een warm luchtlaagje kan worden gevormd. 

6. Fietshandschoenen
In de winter en herfst zijn fietshandschoenen een aangename toevoeging aan je fietsgarderobe. Let op dat je handschoenen isolerend en waterdicht zijn. Zorg ook voor een fijne pasvorm, dus vooral niet te strak en dik, waardoor je alle vingers nog gemakkelijk kunt buigen en bewegen.

7. Overschoenen
Wanneer je gaat fietsen met een temperatuur van zo’n 5 oC boven nul is het toch mogelijk dat je na een halfuurtje last kunt krijgen van enigszins bevroren voeten. Bij een fietssnelheid van 25 km/u en een temperatuur van 5 oC is de gevoelstemperatuur namelijk -1 oC. Het gebruik van overschoenen is daarom al snel geen overbodige luxe. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en diktes: isolerend (gemaakt van neopreen), waterafstotend en waterdicht.

8. Fietssokken
Als je dikkere sokken gaat gebruiken moet je er wel voorzorgen dat er voldoende beweegruimte overblijft voor je tenen. Zo blijft de bloedsomloop van je voeten goed en wordt er een warm luchtlaagje in je schoenen gevormd. 

9. Muts en hoofdband
Als het écht koud wordt kan je het beste een muts of hoofdband onder je fietshelm dragen, omdat je de meeste warmte via je hoofd verliest. Ook kan je bij erg gure omstandigheden uitstekende lichaamsdelen (zoals tenen, vingers, oren, lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline.

10. Losse beenstukken en armstukken
In de herfst, dus bij iets koudere temperaturen maar nog geen echt winterweer kan je losse beenstukken en/of armstukken gebruiken. Als het na verloop van tijd toch te warm wordt kan je deze gemakkelijk weer uittrekken.

11. Binnen fietsen
In hartje winter, bij ijzel, gladheid of zelfs sneeuw kan je uiteindelijk het beste binnen trainen. Trainen op de Tacx is een prima optie om je conditie op peil te houden, ook al is het iets minder leuk…


Extra tips:

  • Zorg dat je goed gezien wordt door de juiste verlichting en reflectoren op je kleding. Neem ook altijd verlichting mee als je tegen de avond gaat rijden.
  • Kies bij slecht weer ervoor om niet een lange tocht met veel verkeer te gaan maken. Je kan er beter voor kiezen om dan één klein, veilig rondje een aantal keer te fietsen.
  • Probeer als het even kan de onbeschutte delen van je fietsrondje niet tegen de wind in te fietsen.
  • Laat je banden bij gladheid iets leeg lopen voor het betere weglegging. Wel blijven oppassen!
  • Zie je het fietsen echt niet meer zitten in de wintermaanden? Je kunt ook als alternatieve training gaan schaatsen, hardlopen, spinnen of trainen op de Tacx!