De diskwalificatie die de Nederlandse teamsprintsters bij de WK baanwielrennen in Melbourne boven het hoofd hing, zou de vrijwel zekere plaatsing teniet hebben gedaan.
Na protest belandde het Nederlandse koppel alsnog op plaats zeven, ruim genoeg voor een ticket naar Londen.
”Het hing er even om”, keek bondscoach René Wolff van de sprinters terug op bewogen minuten. Na het positieve verdict volgden tranen bij de rensters. ”De druk was eraf, de opluchting was groot.”
Wolff had zijn rensters optimaal zien presteren met een nationaal record van 33,571. Niet eerder waren ze onder de 33,8 beland. ”Ze hebben een grote stap gemaakt de laatste weken.”
Lastige discussie
Maar toen was daar die jurybeslissing. Kanis was bij het uitkomen van de tweede bocht te veel naar boven gekomen en had de rode lijn overschreden. Een aflossingsfout, oordeelden de juryleden van de internationale wielrenunie UCI. Wolff spoedde zich naar hen.
”Ik vind dat de UCI hier de regels heel vaag hanteert en geheel anders dan vorig jaar bij de EK. Het was een lastige discussie maar we hebben duidelijk kunnen maken dat Willy niet naar boven stuurde om afgelost te worden, maar dat ze puur door haar snelheid iets te hoog in de baan kwam.”
Later werden bij de mannen wel de topteams Duitsland en Groot-Brittannië uit de uitslag geschrapt. Wolff: ”Ik weet niet of het vergelijkbare situaties waren. In ons geval stuurde Willy duidelijk weer naar beneden richting rode lijn en kon je onmogelijk spreken van een foute aflossing.”
Het goud was verrassend voor de Duitse vrouwen. Miriam Welte en Kristina Vogel reden zowel in de kwalificaties als in de finale een wereldrecord. Met een tijd van 32,549 bleven ze de Australische vrouwen (32,597) net voor.
Nederlandse mannen
Bij de mannen zal Nederland op de Spelen niet actief zijn op de teamsprint. Roy van den Berg, Teun Mulder en Hugo Haak eindigden als zevende in 44,282. Het team had ruim hoger moeten eindigen dan concurrent Polen, maar dat land sloot de kwalificaties af als negende. Wolff: ”Jammer, ze hebben ervoor geknokt.”
Shane Perkins, Scott Sunderland en Matthew Glaetzer bezorgden het thuisland het eerste goud. Met een tijd van 43,266 bleven ze de Fransen één duizendste van een seconde voor.
© ANP