Door Michel Abbink

Parcours:
Het is net een bord spaghetti, de door elkaar heen lopende lijntjes die aangeven welke route het peloton moet volgen in Nederlands enige klassieker.

De koers begint traditiegetrouw op de Markt in Maastricht en zal finishen op de Cauberg, een hindernis die drie keer op het menu staat.

De coureurs krijgen 31 hellingen voor de kiezen. In de finale volgen achtereenvolgens de Kruisberg, de Eyserbosweg, de Fromberg, de Keutenberg en de Cauberg.

Alle ogen gericht op:
Hij komt met weinig wedstrijdkilometers aan de start, maar door zijn status en het belang van de koers voor Rabobank zal Robert Gesink veel aandacht naar zich toe trekken.

In 2009 finishte de Achterhoeker knap als derde op de Cauberg, vorig jaar legde hij beslag op de negende plaats. Nederland staat sinds 2001 (Erik Dekker) al tien edities droog, de langste reeks ooit. Met zeventien zeges is Nederland nog wel het best presterende land in de koers.

Nederlanders:
Rabobank start met het supertrio dat ook in de Tour de France voor successen moet zorgen: Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. Zij worden ondersteund door Lars Boom, Bram Tankink en Maarten Tjallingii.

Bij Vacansoleil zullen Rob Ruijgh, Johnny Hoogerland, Pim Ligthart, Bert-Jan Lindeman en Lieuwe Westra het startformulier tekenen en bij Argos-Shimano bestaat het Nederlandse contingent uit Roy Curvers, Tom Dumoulin en Albert Timmer.

De Nederlanders in buitenlandse dienst op de voorlopige startlijst zijn Bobbie Traksel, Reinier Honig, Dirk Bellemakers (allen Landbouwkrediet), Stefan van Dijk, Arnoud van Groen (beiden Accent jobs-Veranda’s Willems), Karsten Kroon (Saxo Bank), Joost Posthuma (RadioShack-Nissan-Trek), Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), Brian Bulgac (Lotto-Belisol), Jens Mouris (GreenEdge), Thomas Dekker, Michel Kreder en Raymond Kreder (allen Garmin).

De afwezige:
Tom Boonen was van plan zijn debuut te maken in de Gold Race, maar door een probleem aan een pees in zijn linkervoet moet de koning van de kasseien alsnog passen. De verwachting is dat Boonen in mei zijn rentree maakt in de Ronde van Californië.

Laatste Nederlandse winnaar:
Net als Michael Boogerd twee jaar voordien, klopte Erik Dekker in 2001 Lance Armstrong in een sprint-à-deux. De Drent bekroonde daarmee de dominantie van Rabobank; Markus Zberg, Marc Lotz, Boogerd en Dekker vertolkten allen een belangrijke rol in de slotfase.

De finale werd opengebroken door Armstrong en Eddy Mazzoleni. Op dertig kilometer van de meet vond Dekker de aansluiting, waarna Mazzoleni moest lossen op de Keutenberg.

In de laatste kilometer weigerde Armstrong nog op kop te komen, maar Dekker bleef koel en maakte het ploegenspel af.

Meest bijzondere editie sinds 2000:
Davide Rebellin en Boogerd waren de tenoren in de editie van 2004. Paolo Bettini, Danilo Di Luca en Peter Van Petegem konden het Nederlands/Italiaanse duo niet volgen in de finale.

De koplopers reden samen naar de Cauberg, waar Boogerd als eerste aanging. Rebellin wist echter in het wiel van de Rabo-renner te komen om hem vervolgens te passeren.

Nadat de Italiaan later in de week ook nog de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik naar zijn hand zette, ging hij een tijdje door het leven als ‘Trebellin’.

© NUsport