Uitgelachen worden als je een helm draagt is definitief verleden tijd. Een meerderheid van de wielrenners heeft tegenwoordig altijd een helm op,  zo blijkt uit onderzoek.

85 procent van de fietsers in een peloton draagt altijd een helm op het hoofd, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, voorheen de stichting Consument en Veiligheid. Dat is een behoorlijke toename ten opzichte van 2010. Toen gaf iets meer dan de helft van de ondervraagde wielrenners aan in een peloton altijd een helm te dragen. Ook bij de sporters die alleen fietsen neemt het helmgebruik toe. Van 41 naar 64 procent.

Elk jaar melden zich 4.100 wielrenners en mountainbikers op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Bij één op de zes is hoofd- en hersenletsel de aanleiding. Veel van dit letsel had volgens VeiligheidNL voorkomen kunnen worden als deze fietsers een helm op hadden gehad.
 
Hinder

 Hoofd- en hersenletsels zijn blessures waarvan de slachtoffers vaak langdurig hinder ondervinden. Het kan leiden tot concentratieverlies, vermindering van geheugen, chronische hoofdpijn en geïrriteerdheid.

Start Campagne

Vandaag start tijdens de Hel van Twente in Almelo, de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’. De initiatiefnemers van deze jaarlijkse campagne zijn VeiligheidNL, de KNWU en de NTFU.

Bij toertochten en wedstrijden is een helm verplicht. Tijdens recreatieve tochten of tijdens het alleen fietsen wordt de helm echter niet altijd gedragen. ,,Een loslopende hond, grind op de weg of een onverwachte beweging van een andere weggebruiker zijn vaak al voldoende voor een vervelende schuiver. Ook voor een ervaren sporter”, zegt Anita Almaši van VeiligheidNL. “Die helm moet de kast uit. Het moet een vast onderdeel van de sportuitrusting worden, ook tijdens het rondje na het avondeten” .