Na bijna 20 jaar zijn ze weer herenigd: Le Coq Sportif en de Tour de France. Anquetil, Merckx en Hinault: allemaal droegen ze gele truien van dit sportmerk. Totdat andere kledingfabrikanten het stokje overnamen. Maar in 2012 is het ‘haantje’ weer terug op ondermeer de maillot jaune. De gele, groene, witte en de bolletjestrui zijn vanaf heden te koop.

Vanaf 1951 was Le Coq Sportif bijna 40 jaar lang de trouwe leverancier van de leiderstruien. Daarna namen Castelli en Giordana het stokje over. Vanaf 1996 was Nike de sponsor van de gele trui. Dit jaar is Le Coq Sportif dus weer terug in ‘Le Grande Boucle’. De truitjes zijn gemaakt van polyester. Ze kunnen niet volledig worden opengeritst. Wel is de gele trui van dit jaar lichter dan zijn voorganger: 147 gram. De leiderstrui van afgelopen jaar was 24 gram zwaarder.

Andy Schleck kreeg de nieuwe gele trui gisteren als eerste renner officieel omgehangen. Hij kreeg het geel voor zijn zege in de Tour van 2010. De winst in deze Tour was aanvankelijk voor Alberto Contador, maar hij moest zijn zege inleveren vanwege een dopingstraf. Opmerkelijk is dus dat Schleck niet een trui uit 2010 kreeg uitgereikt. Toen was Nike nog de officiele sponsor van de leiderstruien in de Tour de France.

De trui kan Le Coq Sportif ondermeer worden gekocht in de boutique van de Tour de France. Het tricot kost 75 euro.