Rabobank is in september hoofdsponsor van het WK wielrennen in Valkenburg. Voor het eerst staat daar het onderdeel ploegentijdrit voor merkenteams op het programma.Ter ere van deze primeur organiseert Rabobank 21 september een ploegentijdrit voor sportieve fietsers op het WK-parcours. Ploegen van vier renners kunnen zich tijdens voorrondes plaatsen voor dit evenement. In het Brabantse Leende streden 63 teams voor een plek in de Rabo Ploegentijdrit Finale.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2ITe3FmTy00[/youtube]

 

Druppelhelmen
Het is een gemêleerd gezelschap fietsers dat zich opmaakt voor de 12,1 kilometer lange ploegentijdrit rond Leende. Jong en oud, veel mannen en drie vrouwenteams, gesoigneerde renners met hypermoderne tijdritfietsen en druppelhelmen naast concurrenten met minder gestroomlijnde racekarretjes. In zes categorieën gaan ze de strijd om de felbegeerde finaleplaatsen in Valkenburg aan. Terwijl de teams zich in het zweet fietsen, de ploegentijdrit is een van de zwaarste disciplines van de wielersport, vermaken familieleden en jonge fans zich in Leende in het promodorp van de Rabo Fandagen. In een test op een wattbike kunnen kinderen tussen 12 en 16 jaar kijken of ze aanleg hebben voor wielrennen en fans kunnen er renners van de Rabobank Wielerploegen ontmoeten, zoals in Leende Jos van Emden, Iris Slappendel, Mike Teunissen en Brian Megens.

Fietskoeriers
De teams vertrekken in hartje Leende met tussenpauzen vanaf een startplatform. Het team van Squadra Veloce 1 komt na 12 kilometer fietsen met drie man over de finish. De nummer vier, Mark de Jong, passeert korte tijd later de streep. “Ik moest op het viaduct kort voor de finish lossen”, puft hij. De Jong is eigenaar van een fietskoeriersbedrijf uit Eindhoven en zit dan ook minder vaak op de fiets dan de studenten die voor hem brieven en pakketjes bezorgen. “Niemand uit ons team heeft een licentie, maar we vinden het wel leuk om aan toertochten en dit soort evenementen mee te doen. Het is even afwachten of we ons voor de finale hebben geplaatst, maar als dat niet lukt, hebben we in ieder geval een leuke avond gehad.”

Sfeer proeven op WK-parcours
Wie wel zeker naar de finale in Valkenburg gaan, zijn het vrouwenteam van de Studenten Triathlonvereniging in Nijmegen en het mannenteam van de Westlandbeulen.nl. “Geweldig dat we in Valkenburg mee mogen doen”, vertelt Dorien Zandstra van het winnende vrouwenteam. “Het is toch fantastisch dat je in Valkenburg tijdens het WK op hetzelfde parcours mag fietsen als de profs en zo van dichtbij sfeer kan proeven.” De krachtpatsers uit het Westland kijken ook uit naar het evenement in Limburg. “We hebben nu niet zoveel samen getraind, maar dat gaan we voor Valkenburg zeker meer doen”, lacht Joost van den Brink. “Gelukkig hebben we nog vier maanden tot de finale.”De laatste twee voorrondes voor de Rabo Ploegentijdrit finale zijn op zondag 10 juni in Montferland en woensdag 20 juni in Emmen.