Van de mooiste racefietsen, fixies, stadsfietsen en mountainbikes krijgen wij nooit genoeg. Maar het is natuurlijk nóg leuker als deze volledig naar eigen smaak zijn gebouwd. We krijgen regelmatig mooie verhalen binnen van handige fietsers die hun eigen fiets (ver)bouwen. Ontzettend leuk én inspirerend! Wij bundelen deze ‘Do It Yourself’ verhalen vanaf nu in de rubriek: De Pedala lezeres en haar fiets!

Deze week: Tom, die zijn vrouw (én Pedala fan) Alinda een zelfgemaakte fixie cadeau gaf!

Tom: ”Zelf ben ik al sinds jaar en dag een fervent wielerliefhebber. Als ik niet zelf op de fiets zit, sleutel ik aan oude racers. Deze duikel ik voor een paar tientjes op via Marktplaats en bouw ik vervolgens op minutieuze wijze om tot hippe stadsfiets. Mijn liefde voor fietsen is langzaam maar zeker overgesprongen op Alinda. We vinden het heerlijk om in onze vrije tijd (als onze zoon Pep op de crèche zit) samen een ritje te maken. Over de Veluwe, langs de IJssel of door het Vechtdal; vanuit het prachtige Zwolle kunnen we alle kanten op. We sluiten onze ‘koersmiddag’ maar al te graag af met een heerlijke cortado, espresso of cappuccino bij één van de vele goede koffietentjes in het ‘Zwolse’.”

Verjaardagscadeau

”Op een dag kwam ik op het idee mijn vriendin te ere van haar verjaardag te verrassen met een eigen, gepersonaliseerde fixie. De basis was een opgesnorde Raleigh Quasar uit 1984. Voor drie tientjes opgehaald uit de polder, waar de fiets spinnenwebben zich verzamelden in een oude boerenschuur. Samen met Alinda maakten we een ontwerp, lekker basic via Paint. Het plan was om de authentieke elementen (zoals de karakteristieke plaatjes op het frame, cranks, trappers en stuur – en zadelpen) te behouden en met accenten de fiets een vrouwelijk karakter te geven. Eindeloos fantaseerden we over de kleurstelling van het frame, bijpassende wielen, banden, ketting, type stuurlint, (Brooks) zadel en ga zo maar door.”

origineel-3

De Raleigh Quasar uit 1984

”Toen de schets klaar was, ben ik in de anonimiteit van ons tuinschuurtje aan de slag gegaan, voor Alinda tot haar verjaardag verboden terrein. Ik heb de fiets compleet gestript, ieder boutje, moertje en pennetje glad geschuurd en geveild. Als het donker werd, kroop ik achter de laptop om de benodigde onderdelen te bestellen. Ondertussen gaf ik Alinda af en toe een close-up foto van een onderdeel, bijvoorbeeld als er weer eens een koerier met een bandje aan de deur stond.”

spuiten-2

Tom aan het werk

spuiten

Het frame wordt zorgvuldig bespoten

”Na vele uren strip, schuur en sleutelwerk was het eindelijk zover. Op de ochtend van haar verjaardag stond de fixie (beter gezegd: single-speed mét terugtraprem, dus officieel geen fixie ), onder een kleed in de woonkamer…”

doek

Hét verrassingsmoment voor Alinda

”Inmiddels zijn we een zomer verder en heeft de fiets de Zwolse binnenstad al vaak gezien, met Alinda als trotse berijder. Talloze keren is ze al gecomplimenteerd, zelfs door wildvreemden. Erg leuk! Het is overigens één van de zeven (!) racefietsen hier thuis. Voor het ‘echie’ (Strava) rijden we op Cubes, terwijl daarnaast nog twee opgeknapte Unions, een Raleigh’ en een RIH in de schuur hangen en op de logeerkamer ter decoratie nog een gepimpte, mat zwarte Raleigh hangt. In Amsterdam rijdt mijn zusje rond met een op dezelfde manier tot stand gekomen fixie, op basis van een oud Giant-frame.”

wp_20160903_008

Het eindresultaat!

wp_20160903_003

Alinda, vol trots op fixie

Ook je verhaal vertellen?

Heb jij ook een mooi, leuk of grappig verhaal over jouw fiets? En zou je ook in de rubriek willen komen? Mail dan o.v.v. ‘De Pedela lezeres en haar fiets’ naar info@pedalamagazine.nl