Zannata is het eigen merk van VDB Parts, een groothandel in het Belgische Sint-Niklaas. De Zannata Z81 is beschikbaar in een versie voor velgremmen en een versie voor schijfremmen.

Dit is een review uit onze lezerstest, die vind je compleet in Fiets nr.5-2018. In deze test rijden onze lezers met de Bianchi Aria Disc, Koga Kimera Prestige Ultegra, Merida Reacto 7000-E Disc, Cinelli Superstar, Sensa Giulia G2 Disc, Kuota Kobalt Disc, Jan Janssen Sonic Disc en deze Zannata Z81 Disc.

Zwaar, maar toch licht

Een iets langere balhoofdbuis, een kortere reach ook. Je zit iets minder voorover gebogen! Dit is de Disc-uitvoering met SRAM 11-speed Force, Rotor en Miche-wielen. ‘Hele fijne compacte fiets. Voelt licht aan ondanks dat het de zwaarste in de test was’, was de conclusie van Gabi. ‘Reed verrassend fijn’. ‘Rijdt, stuurt en remt goed’. ‘Afstand zadel tot stuur is korter dan normaal. Dat vind ik toch wel comfortabel’. Een prima ‘toerfiets’; precies wat Zannata voor ogen had bij het ontwerpen van de Z81.

Schijven beschermd

De beschermrand rond de rem-schijven biedt extra veiligheid, maar dat bleek bij onze testers totaal geen rol te spelen. ‘We zijn eigenlijk al gewend aan schijven en die problemen die profs er mee schijnen te hebben gaan voor een recreatieve fietser gewoon niet op’, verwoordde een van hen het.

Waar liet de Zannata punten liggen? ‘Jammer van het gepiep en gekraak tijdens het fietsen, de afstelling kan beter’, aldus Ingrid. Daarbij is het ook zo dat de meeste fietsers minder bekend zijn met SRAM dan met Shimano en Campagnolo; de bediening van de Double Tap shifters zorgde nog wel eens voor verwarring. Ook protesteerden de remmen regelmatig in de afdaling. Een aantal van dit soort zaken is op te lossen door vaker met SRAM te (kunnen) rijden en een betere afstelling van de draaiende onderdelen. Is dat eenmaal in orde, dan kan de Z81 prima wedijveren met bijvoorbeeld de Cannondale Synapse en Trek Domane.


A Rotor-crankstel.
B Deda-zadelpen.
C Miche-wielset.