Wie wint de Tour de France 2018? Na weken van voorpret gaat de Tour ein-de-lijk beginnen. Chris Froome mag starten en is daarmee direct de topfavoriet, maar wat kunnen Richie Porte en Nairo Quintana? Of bemoeit Tom Dumoulin zich met de strijd om het geel? Wij blikken vooruit op het algemeen klassement.

Geschiedenis
De allereerste Tour de France werd in 1903 georganiseerd door de krant L’Auto. In gewone kleding fietsten zo’n zestig deelnemers 467 kilometer in bijna 18 uur en haalden slechts 21 renners de finish. Maurice Garin won de eerste editie, maar mocht toen nog niet de gele trui in ontvangst nemen. Die trui werd pas zestien jaar later toegevoegd. De krant werd gedrukt op geel papier, vandaar de gele trui. Hetzelfde geldt voor de Giro: de Gazzetta dello Sport werd gedrukt op roze papier.

Gerrie Knetemann in de gele trui

Chris Froome kan dit jaar op gelijke hoogte komen met Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Miguel Indurain en Eddy Merckx als hij voor de vijfde keer de Tour wint. Lance Armstrong was zeven keer succesvol, maar vanwege dopinggebruik zijn die resultaten geschrapt. Joop Zoetemelk heeft de twijfelachtige eer om de meeste tweede eindplaatsen op zijn naam te hebben. ‘De eeuwige tweede’ werd zes keer de één na beste.

Eddy Merckx verzamelde de meeste gele truien in zijn carrière en heeft ook de meeste etappeoverwinningen op zijn naam staan. Mark Cavendish kan hem nog evenaren, want hij heeft er dertig en dat zijn er vier minder dan De Kannibaal.

Laatste winnaars
2017: Chris Froome
2016: Chris Froome
2015: Chris Froome
2014: Vincenzo Nibali
2013: Chris Froome
2012: Bradley Wiggins
2011: Cadel Evans
2010: Andy Schleck* (Alberto Contador moest zijn zege inleveren)
2009: Alberto Contador
2008: Carlos Sastre

Parcours
De Tour de France 2018 start op het eiland Noirmoutier-en-L’Île met een 201 kilometer lange vlakke etappe. Op de derde dag staat al een goede test voor de klassementsmannen te wachten als er in Cholet een ploegentijdrit van 35,5 kilometer gepland staat. De zesde etappe finisht op de Mûr de Bretagne, waarna het eerste deel van de 105e Tour eindigt met een mini-versie van Parijs-Roubaix.

De tiende etappe is de eerste echte bergrit (met o.a. de Colombière), maar de eerste aankomst bergop wacht een dag later als La Rosière het eindpunt is van de elfde etappe. Daarna staat misschien wel de mooiste etappe gepland met aankomst op de Nederlandse berg Alpe d’Huez.

Alpe d'Huez 2015

De Alpe d’Huez is dit jaar weer terug in de Tour

De slotweek gaat ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen. Kijk naar de 17e etappe bijvoorbeeld, waarin er net zoals in de Formule 1 schuin achter elkaar gestart wordt en de etappe bergop start en finisht. De afstand bedraagt slechts 65 kilometer! Voordat men op zondag 29 juli de Champs-Élysées opdraait, staan er nog een bergrit en afsluitende tijdrit op het programma. Mocht er nog veel op het spel staan, dan zorgt de 31 kilometer lange race tegen de klok van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espelette voor uitkomst.

Klik hier voor het volledige etappeoverzicht.

Prijzengeld
De gele trui hangt om de schouders van de leider in het algemeen klassement; de renner die de minste tijd nodig heeft om de etappes af te leggen. De winnaar ontvangt maar liefst €500.000. Opvallend: een tiende plaats levert ‘slechts’ €3.800 op en het uitrijden van de Tour sowieso €1.000.

Prijzengeld gele trui:
1. €500.000
2. €200.000
3. €100.000
4. €70.000
5. €50.000
6. €23.000
7. €11.500
8. €7.600
9. €4.500
10. €3.800
20 – 160. €1.000

Favorieten
Uiteraard is Froome de topfavoriet. Gesteund door Geraint Thomas, Wout Poels, Egan Bernal en Michal Kwiatkowski beschikt hij bergop over een ongelooflijk sterke ploeg. Alleen Movistar met Mikel Landa, Nairo Quintana en Alejandro Valverde is bergop sterker, op papier dan. Froome heeft de Giro en een slepende Salbutamol-zaak in de benen, maar weet wat er nodig is om op het juiste moment in vorm te zijn en in de Tour te pieken. Ondanks alles is Froome gewoon onze topfavoriet.

Chris Froome 2017

Froome proost met Kwiatkowski op zijn vierde Tourzege

Nairo Quintana, Richie Porte, Vincenzo Nibali en Romain Bardet zijn Froome’s grootste uitdagers. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze hebben allemaal de Giro niet gereden en hebben kunnen toewerken naar de Tour.  Quintana finishte al drie keer op het podium en won al wel de Giro en de Vuelta. Na zijn inzinking van vorig jaar hoopt hij dit jaar wel een gooi te doen naar de eindzege. Hetzelfde geldt voor Porte, die vorig jaar in topvorm was, maar keihard ten val kwam en noodgedwongen moest opgeven. Zij zullen alles op alles zetten om te winnen.

Bardet en Nibali hebben het in zich om de Tour te winnen, maar moeten over wonderbenen beschikken om eerdergenoemde renners te verslaan. Vooral met de afsluitende tijdrit in het vooruitzicht, waarin Porte en Froome in het voordeel zijn, moeten zijn in de bergen het verschil maken. Tom Dumoulin is ook een podiumkandidaat, al reed de winnaar van de Giro 2017 nog nooit de Tour na de Giro en ziet zijn ploeg het vooral als een leerschool. Een goede Dumoulin zou zomaar kunnen verrassen, maar hoe fit is hij na de Giro en een rust- en trainingsperiode?

Het rijtje met outsiders is groot. Mikel Landa, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, Geraint Thomas, Rigoberto Uran, Adam Yates, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema behoren tot de outsiders. In dit ijzersterke deelnemersveld zou een plek in de top tien al een knappe prestatie zijn voor Kruijswijk en Mollema, al gaan ze zelf ongetwijfeld voor meer. Het belooft in ieder geval een mooie Tour te worden!

Bauke Mollema 2018

Veel Nederlandse toppers aan het vertrek. Wat kan Trek-kopman Bauke Mollema?

Sterren volgens Fiets.nl
***** Chris Froome
**** Nairo Quintana, Richie Porte
*** Vincenzo Nibali, Romain Bardet
** Adam Yates, Tom Dumoulin, Geraint Thomas, Primoz Roglic, Mikel Landa
* Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Rigoberto Uran

Bookmakers
De bookmakers zijn duidelijk: Chris Froome is de topfavoriet. Je krijgt 2.3x je inzet terug als je een gokje waagt op de Brit. Richie Porte en Nairo Quintana maken volgens de bookies het podium compleet. Tom Dumoulin dicht men een zesde plaats toe, terwijl er voor Bauke Mollema en Steven Kruijswijk geen plaats in de top tien is weggelegd.

1. Chris Froome (2.3x)
2. Richie Porte (5.75x)
3. Nairo Quintana (9x)
4. Vincenzo Nibali (11x)
5. Mikel Landa (12x)
6. Tom Dumoulin (15x)
7. Romain Bardet (17x)
8. Jakob Fuglsang (19x)
9. Geraint Thomas (19x)
10. Primoz Roglic (21x)

Poll

Wie wint de Tour de France 2018?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...