Waar wonen de beste wielrenners? Juist, in Brabant. Ehhh… nou ja, er wonen er in ieder geval heel veel. Dat heeft een aantal liefhebbers er toe gebracht om een perodiek te brengen ‘gewijd aan de wielersport in Brabant. De uitgave in papiervorm wordt gekoppeld aan een avond in een Brabants cafe. Juist, daar heeft Brabant er ook veel van.

De inhoud van HELDEN 11 –om maar even de woorden van de uitgever te gebruiken
• Bravoure en courage versmolten met pure klasse (door Theo Buiting)
Jan Plantaz is als amateur nauwelijks te kloppen. Piet Haan vertelt over zijn koppelgenoot Plantaz. Het stijlkoppel verslaat duo’s als Anquetil/Darrigade en Schulte/Post. Een grote internationale loopbaan ligt in het verschiet. Het loopt echter anders.
• ’Pantani’ verwerkt zijn verlies (Jos de Louw)
De dood en het wielrennen lopen als een rode draad door het leven van Hans Verheijen, alias de Brabantse ‘Pantani’. Het leidt tot onder meer een indrukwekkende verzameling van duizend bidprentjes; van wielrenners natuurlijk.
• Brabanders op het WK. Waar was jij? (Henk Bouwmans)
Henk Bouwmans was als supporter van zijn broer Eddy op verschillende WK’s. Henk en plaatsgenoot Rini Daniëls halen herinneringen op en verheugen zich op het WK in Valkenburg. Gaan we in september een oranje opvolger van Jan Raas zien?
• Toon van de Ven, medewinnaar van de koers Heeze – Veldhoven (Jace van de Ven)
Jace schrijft een aangrijpend verhaal over zijn onlangs overleden broer Toon. ‘Onze Toon’ was gek van wielrennen. Over niet willen lossen, maar het toch moeten. Weer zo’n ontroerend en waardig pareltje binnen de Heldenverhalen.
• ‘Ik dacht dat ik gek werd: Floyd Landis was foetsie!’ (Geert Braam)
John van den Akker kan terugzien op een mooie profcarrière bij ploegen als PDM en ZG Mobili. Veertien jaar na zijn afscheid in 1998 draait zijn leven nog steeds om het wiel. Van coureur tot rennersmanager.
• De prijzenkast van de Van Poppel-dynastie (Rinus van der Heijden)
Als ze bij familie Van Poppel ooit een gezamenlijke prijzenkast laten bouwen, puilt die aan alle kanten uit. Vader Jean-Paul, nu ploegleider bij Vacansoleil, wordt succesvol opgevolgd door zijn talentvolle zoons Boy en Danny.
• De dartpijl werd een racefiets (Tom de Louw)
Een jaar of vijf geleden is Brian Megens nog een talentvolle darter van negentig kilo. Hij krijgt echter genoeg van die leefstijl en de knop gaat om. De sportschool en het kickboksen maken van hem een ander mens. De Ossenaar ontdekt de fiets en valt al snel op in het peloton. Nu eerstejaars talent in de Rabo-opleidingsploeg.
• Uit liefde voor de sport (Rijan van Leest)
In de jaren zeventig knechtte Marion Bax voor Keetie Hage. Begin jaren tachtig nam Marion afscheid en eind jaren negentig volgde haar comeback. Inmiddels is de 55-jarige Bax uit Bavel de oudste Nederlandse wedstrijdrenster ooit. Over fietsen voor het leven.
• Braspennincx en Olympia’s Tour van 1927 (Jos van Bergen)
Janus Braspennincx, de beste man in Olympia’s Tour van 1927, verliest van een georganiseerde Duitse wielerploeg. Over de strijd van een oranje individu tegen het Duitse collectief.
• Talent te over (Michel de Koning)
Stan Godrie uit Zundert rijdt zich regelmatig in de kijker. Na het brons op het NK veldrijden en winst in de superprestige van Middelkerke wint hij ook de Wall of Fameprijs op het Johan Cruijff College. Nog zo’n Rabo-talent om in de gaten te houden.

Wat is nu het meest opmerkelijke verhaal? Niet dat over de familie van Poppel, Brian Megens of Stan Godrie –die vind je ook in andere tijdschriften. Wel de bijdrages over Van den Akker, Bax en Plantaz. Het zijn aardige verhalen, dat zeker. Maar heel hoogstaand zijn ze niet; de artikelen in pakweg de Muur zijn toch zeker ‘beter’. Maar dit is ook een kwestie van smaak. Helden 11 kost € 11.95 en is te koop in de boekhandel.