In 2004 heeft Marcel Kruithof, toenmalig technische redacteur van Fiets, in onze eigen extreem make over zich in zes maanden voorbereid op de Marmotte. In 2012 is Marcel opnieuw van plan de zware cyclo in de Alpen te gaan rijden. Wekelijks vertelt hij over zijn belevenissen op weg naar 7 juli in: Extreem make over 2.0: 8 jaar en 30 kilo verder:

Nog een onverwachte extra blog. Ach, zo hier in Frankrijk heb je toch niet veel anders te doen. Na mijn reis van woensdag naar Huez, is het nu vooral rusten geblazen. Rusten, rusten en nog eens rusten, zit echter niet zo in mijn aard. Dus zoek je allerlei andere dingen die weinig energie kosten, maar wel wat afleiding geven. Dus haal je rustig je nummer op, check je nog eens je materiaal en schrijf je een extra blog.
Maar waar kun je het zo boven op een alp over hebben. Natuurlijk het schitterende uitzicht, het parkoers van morgen of al een terugblik op mijn voorbereiding. Nee, ik wil het hebben over het materiaal waarmee ik morgen 170 km ga genieten. Niet over het lichaam van de renner maar zijn stalenros. Want in de afgelopen maanden heb ik het veel gehad over het in vorm krijgen van mijn lichaam, maar zonder goed materiaal kom je uit eindelijk niet zo ver.In april scheef ik al over de keuze tussen tripple en dubbel. Een lastige keuze die ik uit eindelijk met mijn hart heb gemaakt. Het willen schakelen met Di2 en de looks deden mij kiezen voor de dubbel. Voor het klimmen is het dan natuurlijk van belang welke versnelling gemonteerd zijn. Voor zitten nog de 50-34 bladen, achter heb ik een 12-30 cassette gemonteerd. De 30 is 2 tanden meer dan ik in 2004 bij me had, en twee tanden meer dan volgens Shimano mogelijk is. In de Vlaamse Ardennen heb ik deze versnelling echter getest. Als je daarmee de keien van de Koppenberg op kunt rijden, is dat voor mij voldoende bevestiging om het aan te durven.
De Ultegra Di2 groep zit gemonteerd op de Rose Xenon RS. In april had ik pas enkele tientallen kilometers gereden op deze fiets van de firma Rose Versand, maar was ik al wel heel enthousiast. Inmiddels staan er ruim 2500 op mijn BBB DigiBoard fietscomputer en is mijn enthousiasme niet verminderd. Het 7005 triple butted aluminium frame met oversized en geovaliseerde buizen heeft voor mij de eigenschappen die ik zoek in een fiets. Het 57 centimeter frame weegt 1400 gram, de volledig carbon voorvork 370 gram. Dat is niet te licht, maar te licht is voor mijn gewicht een groter gevaar dan een paar gram extra. Dat is ook de reden waarom ik toch voor mijn Marchsio Solida X120 wielen heb gekozen. Deze wielen bieden mij net iets meer zekerheid dan de X100 versie.
Op de weg valt vooral de directheid van de Xenon RS op. Elke stuurbeweging wordt direct omgezet in een beweging de juiste richting op. Dus ook als je met 50 kilometer per uur over de keien  de achterkant van De Stationstraat dendert, gaat de Rose precies de kant op waar jij hem heen stuurt. Dat is prettig om te weten, want morgen zal het in de afdalingen hard gaan. Je kunt er dan maar beter zeker van zijn, dat je fiets op een juiste manier reageert. Dan weet je zeker dat het daar niet aan licht.
Heeft de Xenon RS dan geen nadelen? Eigenlijk niet, of het moet de rammelende remkabel dóór de bovenbuis zijn als je over slecht wegdek zijn. Dat is echter ook een signaal dat je hard genoeg de straat dendert. Een ander klein nadeel is de af en toe krakende trapas. Of dat echter aan het frame ligt of de lagers is mij nog niet helemaal duidelijk. Wat ik wel hoop dat het morgen het grootste deel van de dag niet aanwezig is. Anders kan ik niet genieten van het natuurschoon van de Alpen!Ik kan niet wachten.