Cadel Evans werd tweede op 26 seconden. De renner van BMC probeerde in de slotfase weg te rijden bij Bradley Wiggins, maar de drager van de gele trui gaf geen krimp. Onder anderen Vincenzo Nibali, Chris Froome en Denis Mentsjov finishten in dezelfde tijd als Evans.

De enige renners uit de top van het klassement die moesten lossen op de lastige Col de la Croix op zestien kilometer van de aankomst waren Nicolas Roche, Maxime Monfort en Rein Taaramäe.

De Nederlanders toonden zich aanvalslustig, maar bleken in de heuvelachtige rit simpelweg niet goed genoeg om mee te doen voor de dagzege. Robert Gesink loste in de beginfase zelfs uit het peloton. De Achterhoeker zou zo’n zeventien minuten verliezen.

Onstuimig

De etappe kende een turbulent verloop. Het peloton was koud begonnen aan de lastige rit over zeven heuvels of elf renners, onder wie Lieuwe Westra en Roy Curvers, kozen de aanval.

Doordat het peloton werkelijk geen moment stilviel, werden de vluchters snel ingerekend. Wat volgde was een zeer onstuimige fase; de koerssituatie bleef geen minuut ongewijzigd.

Nadat de stofwolken waren opgetrokken en het peloton opteerde voor een staakt-het-vuren, kon de balans worden opgemaakt. Achter twee koplopers (Jérémy Roy en Fredrik Kessiakoff) ontstond een groep met de latere ritwinnaar Pinot en liefst vijf Nederlanders: Steven Kruijswijk, Johnny Hoogerland, Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Pieter Weening.

De samenwerking verliep echter verre van optimaal, waardoor Kessiakoff – Roy was inmiddels teruggevallen – kon wegrijden. Op de één na laatste col spatte de achtervolgende groep uiteen, de Nederlanders konden niet mee.

Jongste sinds Armstrong

Van de achtervolgers bleek Pinot de beste benen te hebben. De jonge Fransman passeerde Kessiakoff op de Col de la Croix en hield vervolgens stand in de afdaling en op het vlakke. Met zijn 22 jaar en veertig dagen is hij tevens de jongste etappewinnaar sinds Lance Armstrong in 1993.

De Texaan telde 21 jaar en 296 dagen toen hij zijn eerste dagsucces boekte in de Tour.

Maandag is het opnieuw een belangrijke dag voor de klassementsrenners. De tijdrit van 41,5 kilometer naar Besançon zal ongetwijfeld voor verschuivingen zorgen in de rangschikking.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Tour de France op onze special

© NUsport