De renner van Team Sky bereikte na 51 minuten en 24 seconden de finish. Daarmee was hij respectievelijk 35 en 57 seconden sneller dan zijn teamgenoot Chris Froome en proloogwinnaar Fabian Cancellara.

Cadel Evans, die vorig jaar de macht greep in de laatste tijdrit, verloor 1.43 minuut op Wiggins, die zijn eerste etappezege in de Tour boekte.

Al bij het eerste tussenpunt na zestien kilometer had de Australiër 1.02 minuut verloren op de Britse geletruidrager. In het vervolg van de tijdrit liep het verschil alleen maar verder op.

Evans besloot de tijdrit als zesde, ook nog achter Tejay Van Garderen en Sylvain Chavanel.

In het klassement heeft Wiggins een voorsprong van 1.53 minuut op Evans. Froome staat derde op 2.07 minuten. Vincenzo Nibali (2.23 minuten achterstand) en Denis Mentsjov (3.02 minuten) completeren de top vijf.

Westra

Lieuwe Westra was met een zeventiende plaats de beste Nederlander op het bochtige parcours. De renner van Vacansoleil, Nederlands kampioen in deze discipline, ging even aan de leiding, maar verdween van de bovenste plek toen Tony Martin zich meldde aan de finish.

De wereldkampioen tijdrijden kon zich niet mengen in de strijd om de dagzege, mede omdat hij een breuk in zijn hand heeft en hij na vijf kilometer lek reed.

Verplicht nummer

Voor de coureurs van Rabobank was de chronorace een verplicht nummer nadat ze afgelopen weekeinde vele minuten verloren in de ritten door de Vogezen en Jura.

Laurens ten Dam (42e) zette van de Nederlandse Rabo-renners de snelste tijd neer. Ook Robert Gesink (61e), Steven Kruijswijk (57e) en Bauke Mollema (120e), die werd ingehaald door Cancellara, eindigden niet in de top.

Na de rustdag van dinsdag gaan de coureurs het hooggebergte in. Woensdag ligt de aankomst nog niet bergop, donderdag is dat wel het geval.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Tour de France op onze special

© NUsport