Binnen de wetenschap wordt fel gediscussieerd of sporters nu wel of niet baat hebben bij rek en strek oefeningen. Een onderzoek onder hardlopers, dat onlangs werd gepubliceerd in de Journal of Strength and Conditioning, stelt dat lopers die slecht presteren bij enkele oefeningen voor de hamstrings en lage rug, een economischer loopbeweging hebben. Toch twijfelen enkele wielertrainers, of dit principe ook opgaat voor wielrenners.

Getrainde wielrenners mogen dan bekend staan om hun goede uithoudingsvermogen en supersterke dijen, aan lenigheid ontbreekt het hen meestal. Dit gebrek aan lenigheid is simpel te verklaren. ‘’Fietsen is een cyclische beweging waarmee de benen nooit volledig worden gestrekt of gebogen’’, legt Yoga lerares Rebecca Bogue uit. ”Spieren worden korter door de fietsbeweging’’.

In het onderzoek onder hardlopers, dat is gepubliceerd in de Journal of Strength and Conditioning, wordt een link gelegd tussen korte spieren en een economische loopbeweging. De loopbeweging kost hardlopers met korte spieren simpel gezegd minder energie. De gedachte hierachter is dat korte been en heupspieren de elastische teruggave van energie bevordert.

Vastzitten

Toch is er ook een reden, waarom dit juist niet opgaat voor wielrenners: ‘’De fietsbeweging is geen natuurlijke beweging’’, zegt Mark Simpson,  trainer aan het English Institute of Sport. Hij werkt ondermeer met de Britse nationale wielerselectie. ‘’De fietsbeweging veroorzaakt waarschijnlijk eerder een musculaire onbalans’’. De trainer houdt daarom vast aan stretchen als een essentieel onderdeel van de training. ‘’Om goed te presteren in een tijdrit zijn soepele heupen belangrijk. Ook de onderrug moet niet vastzitten. Anders is het lastig om in een goede aerodynamische positie te gaan zitten’’. Renners met een stijve onderrug overstrekken volgens Simpson vaak de armen. Er komt dan teveel gewicht op de handen te liggen, met pijn in de nek en de bovenrug als gevolg’’.

 ‘’Korte spieren trekken aan de botten en trekken ze zo uit balans. Dat vergroot de kans op pijn en blessures’’, zegt Yoga lerares Bogue.

Auteur: Sam Murphy