“Zeker voor dit jaar is dat natuurlijk heel bijzonder. Ik was hierheen gekomen om de laatste stap te zetten in dit akelige seizoen”, aldus Gesink op de website van Rabobank.

“Het was een jaar met hoogte- en dieptepunten. Het doel was om top tien te rijden. Als je dan zesde wordt, is dat heel erg mooi.”

Gesink brak bijna een jaar geleden zijn been en kende een moeizaam seizoen met het afstappen in de Tour de France als dieptepunt.

“Het is een lekker gevoel dat je er hier weer tussen rijdt terwijl 2012 eigenlijk een overbruggingsjaar is. Het is nog niet voorbij. Ik ga in principe door tot de Ronde van Peking (in oktober, red.), maar ik verlang nu ook naar meer.”

Ten Dam

Laurens ten Dam werd achter zijn kopman knap achtste. Hij was in de Tour al de beste Nederlander met een 28ste plek. “Voor de Vuelta voorspelden vrienden die met me trainden al dat dit ging gebeuren. Ik ging mee als helper van Robert en Bauke Mollema, gaandeweg is dat veranderd.”

“Daarna haalde ik drie weken een heel hoog niveau. Maar deze topvorm is niet uniek. Vorig jaar ging ik in Californië met Leipheimer en Horner ook al zo hard omhoog op hoge steile cols. Het geeft wel heel veel voldoening, maar het is niet zo dat mijn carrière nu op slag is veranderd.”

De inwoner van Maastrisch hoopt op een plek in de selectie voor het WK in Valkenburg. Bondscoach Leo van Vliet maakt zijn keurkorps dinsdag bekend. “Het WK is op anderhalve kilometer van mijn voordeur. Het zou een van de mooiste dagen van mijn carrière betekenen.”

© NUsport