Door Anne Joldersma

Pech en een valpartij verpestten de ploegentijdrit voor merkenteams van de Raboploeg.

“Veel meer pech in de eerste kilometers konden we niet hebben”, relativeerde Vos de vierde plaats na afloop. “Ik moest vanuit de start de boel op gang trekken, maar hoorde vrijwel meteen achter me het commando: ‘wachten’.”

“Eerst dacht ik nog dat ik eventjes moest inhouden, maar er moest meteen al een fietswissel plaatsvinden vanwege een defect. Daarna komt die valpartij waarbij Iris (Slappendel – red.) onderuit ging en Pauline (Ferrand-Prevot) met zich meenam.”

“Dan weet je dat het lastig wordt met zijn vieren, vrijwel onmogelijk. We probeerden nog het podium te halen, maar dat was bijna niet meer mogelijk.”

Hoofddoel

De damesformatie van de Rabobank had het afgelopen jaar flink ingezet op de ploegentijdrit. “Het was zeker een hoofddoel. We keken vorig jaar al naar wat we nodig hadden voor deze tijdrit. Dat was een van de redenen dat Iris werd gehaald bijvoorbeeld.”

“In het voorjaar hebben we op het onderdeel getraind, dat is sowieso goed voor de ploeg, en in mei hebben we zelfs een speciaal trainingskamp belegd voor de ploegentijdrit.”

Toch denkt Vos niet dat het teleurstellende resultaat lang zal doorwerken bij haar. “Natuurlijk blijft het de komende week wel balen. Maar het is niet iets waarvan ik van slag raak. Het echoot niet door.”

De belangstelling voor de tijdrit was zondag enigszins beperkt. Toch vindt de kopvrouw van Rabobank het onderdeel een goede toevoeging aan de WK. “Het is een leuk onderdeel, zeker voor de sponsor. Het enige onderdeel waarop de sponsor zichtbaar is bij de WK.”

Individuele tijdrit

De rest van de week verschijnen alleen de nationale selecties aan de start. Vos zelf besloot eind vorige week de individuele tijdrit over te slaan, nadat ze eerst wel van plan was het onderdeel te rijden.

“Ook dat was een doel, maar ik merk dat aan het einde van het lange seizoen het herstel wat langer duurt, hoewel ik me vandaag wel goed voel. Na overleg met Johan Lammerts en Jeroen Blijlevens heb ik besloten me toch toe te leggen op de wegwedstrijd.”

© NUsport/Anne Joldersma