Door Nando Boers

De Amerikaanse dopingautoriteit USADA maakte eerder vandaag bekend dat ze meer dan 1000 pagina’s bewijsmateriaal zal openbaren.

Herman Ram laat NUsport in een eerste reactie op de verklaring van USADA weten dat het hem opvalt dat het aantal mensen dat onder ede is gehoord groter is dan hij had verwacht.

“Ik had gedacht aan 15 personen,” zegt Ram. “Het zijn er 26, maak ik op uit de verklaring van mijn collega Travis Tygart. En ik had gedacht aan honderden pagina’s, maar het dossier bestaat uit meer dan duizend pagina’s. Het is nog steviger dan verwacht.”

Dopingfabriek

Ram spreekt van een ‘georganiseerde dopingfabriek’. Verschillende renners hebben vandaag dopinggebruik bekend, onder wie George Hincapie, die Armstrongs ploeggenoot was tijdens diens zeven, ondertussen afgenomen, Tourzeges.

Formeel kunnen Armstrong, het WADA (Wereld Antidoping bureau) of de internationale wielerbond UCI nog in beroep gaan. Ram verwacht niet dat het zal gebeuren.

“Het bewijs is te omvattend en te stevig. Nog zwaarder straffen is onmogelijk en een lichtere staf eisen zou te gek zijn gezien de omvang van de bewijzen.”

Volgens de USADA toont het binnenkort openbaar te maken rapport ‘zonder enige twijfel aan dat US Postal het meest geavanceerde, professionele en succesvolste dopingprogramma runde dat de sport ooit heeft gezien.’

‘Laatste klap’

Ram heeft nog geen inzage gehad in het meer dan 1000 pagina’s tellend dossier waarin verschillende renners verklaringen hebben afgelegd over de werkwijze van US Postal.

Volgens Ram zal een dopingzaak van deze omvang zich ‘nooit meer’ voordoen in het wielrennen. “Ik hoop dat dit de laatste grote klap is voor de sport, een afsluiting van een periode.”

© NUsport/Nando Boers