Door Nando Boers

Woensdag werd een verklaring openbaar van Boogerds voormalige teamgenoot Levi Leipheimer, die onder ede heeft verklaard in zijn drie jaar bij Rabobank epo te hebben gebruikt.

In een eerste reactie op de bekentenis van Leipheimer, die in 2002, 2003 en 2004 voor Rabobank uitkwam, zegt Boogerd: “Ik heb Leipheimer nooit epo zien gebruiken en het hem nooit zien aanschaffen.”

Boogerd reed van 1996 tot en met 2007 voor de Nederlandse wielerformatie. Boogerd ontkent zelf te hebben gebruikt. “Ik heb nooit epo gekocht en nooit epo gebruikt.”

Leipheimer vertelt in het woensdag openbaar geworden 1000 pagina’s tellende dossier met belastend bewijs tegen Lance Armstrong en diens ploeg US Postal dat hij ook na zijn komst bij Rabobank epo bleef gebruiken in de jaren 2002, 2003 en 2004.

“Ik werd daarbij geassisteerd door de teamdokter bij wie ik de epo aanschafte”, vertelt Leipheimer. “Gedurende mijn periode bij Rabobank was ik me er van bewust dat ……epo ook gebruikte en we hebben dat ook verscheidene malen met elkaar besproken.”

Discreet

De naam van de bewuste renner is in het afgedrukte citaat van Leipheimer zwart gemaakt en vervangen door de codenaam: Rider-14.

“Ik heb het epo-gebruik niet onder mijn ogen zien gebeuren bij Rabobank”, zegt Boogerd. “Dus als het is gebeurd, dan is dat heel discreet gegaan. En die renner 14, ik kan me niet voorstellen dat ik dat ben. Daar geloof ik niets van.”

© NUsport/Nando Boers