“Door het kennelijk onweerlegbare bewijs dat Lance Armstrong heeft deelgenomen aan dopingpraktijken en Nike meer dan een decennium lang heeft misleid, moeten wij met grote droefenis bekendmaken dat we het contract met hem hebben beëindigd”, luidt een persverklaring van Nike.

“Nike tolereert het gebruik van doping en prestatiebevorderende middelen op geen enkele manier.”

Het kledingmerk voegt daaraan toe dat het de initiatieven van Livestrong in de strijd tegen kanker zal blijven ondersteunen.

In opspraak

Nike kwam dinsdag in opspraak toen bekend werd dat Kathy LeMond, de vrouw van voormalig Tourwinnaar Greg LeMond, in 2006 onder ede verklaard heeft dat het bedrijf 500.000 dollar betaald zou hebben aan Hein Verbruggen, de toenmalige voorzitter van de wielerbond UCI, om een positieve test onder de tafel te vegen.

In de urine van de Texaan werden tijdens de Tour de France van dat jaar sporen gevonden van het verboden middel corticosteroïden. Armstrong verklaarde dat hij het middel gebruikte tegen zadelpijn, een list volgens Emma O’Reilly, destijds masseuse van US Postal.

Het bedrijf wilde dinsdag niet reageren op die beschuldiging. Vorige week liet Nike, vlak na de publicatie van het vernietigende USADA-rapport, nog weten volledig achter Armstrong te staan.

Dat leidde tot een protest van verschillende atleten die het niet eens waren met de steun van Nike voor Armstrong.

Ontkenning

In een verklaring tegenover NUsport laat Nike woensdag weten dat het ontkent een betaling te hebben gedaan aan Verbruggen.

“In reactie op de aantijgingen van de New York Daily News van gisteren, ontkent Nike ten zeerste dat zij voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen $500,000 zou hebben betaald om een positieve dopingtest te verhullen. Nike is tegen het gebruik van illegale prestatieverhogende middelen.”

© NUsport