Volgens berichtgeving in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport zou de levenslang geschorste dokter niet alleen aan het hoofd hebben gestaan van een groot dopingnetwerk, maar zich tevens schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van geld, smokkel en belastingontduiking voor meerdere renners en zelfs hele ploegen.

Volgens de krant gaat het om het grootste onderzoek in de geschiedenis van de sport, zelfs uitgebreider dan Operacion Puerto rond Eufemiano Fuentes in Spanje. “Het kan een tsunami teweegbrengen.”

De toonaangevende sportkrant baseerde zich donderdag voor die verdachtmakingen op de eerste resultaten van een onderzoek dat Benedetto Roberti, de procureur van Padua, twee jaar geleden inzette. Hij zou eind deze maand met zijn rapport komen.

Dertig miljoen

Met de hele zaak is naar verluidt een bedrag van dertig miljoen euro gemoeid. Ferrari zou samen met zijn zoon Stefano en zaakwaarnemer Raimondo Scimone aan het hoofd van het netwerk hebben gestaan. 

Het systeem van Ferrari zou opereren vanuit een appartement in het Zwitserse Sankt-Moritz en vertakkingen hebben in Monaco, Spanje en Zuid-Amerika.

Tot de betrokken renners zouden Michele Scarponi, Alexandr Kolobnev, Vladimir Goesev, Evgeni Petrov, Franco Pellizotti, Denis Mentsjov en Vladimir Karpets horen, net als de hele Astana- en RadioShack-ploeg.

De politie heeft liefst twintig ploegen gedurende een periode van vier jaar gevolgd. De teams die La Gazzetta noemt in relatie tot het onderzoek zijn Rabobank, Vacansoleil-DCM, Liquigas, Lampre, Colnago, Geox, Androni, Katoesja, QuickStep, Cnf-Inox, Farnese Vini, Acqua&Sapone, Astana, RadioShack, Isd, Csf, Lpr, Diquigiovanni, Tinkoff, Gerolsteiner and Milram.

Lees alles over de zaak-Armstrong op NUsport

© ANP/NUsport