Dat verklaarde voorzitter Marcel Wintels tegenover de NOS naar aanleiding van het besluit van de bank om de sponsoring van de zowel de mannen- als de vrouwenwielerploegen stop te zetten.

“Het is vreselijk dat een sponsor als Rabobank, die zo lang zo loyaal aan de sport verbonden is, heeft besloten om te stoppen. Maar zij kwamen als sponsor vrijwel constant in het verdachtenbankje te zitten en dat wil je natuurlijk niet.”

Gerard Dielessen, algemeen directeur sportkoepel NOC*NSF, zegt het besluit te snappen: “De bank is er niet meer van overtuigd dat de internationale professionele wielersport een schone en eerlijk sport is. En als je er dan ook niet van overtuigd bent dat dit binnen afzienbare termijn wel het geval zal zijn, dan snap ik dat je tot het besluit komt je terug te trekken.”

“Marcel Wintels heeft al aangeven dat de wielersport met grote voortvarendheid hard aan het herwinnen van het vertrouwen gaat werken. Onze steun heeft hij daarbij, want het zal de sport zelf moeten zijn die dit gaat aanpakken. Simpele oplossingen volstaan daarbij kennelijk niet meer.”

KNHS

John Bierling, algemeen directeur van de ook al jaren door Rabobank ondersteunde Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), denkt niet dat het besluit van vrijdag negatieve gevolgen heeft voor zijn bond.

”De bank heeft een beslissing genomen inzake een sport die al over een langere periode slecht in het nieuws is. Het is mijn stellige indruk dat dit niet van invloed is op de relatie tussen ons en Rabo.”

“Wij hebben al jarenlang een plezierige verhouding met elkaar die is gebaseerd op vertrouwen. Niet voor niets zijn we nog tot 2016 aan elkaar verbonden. Al onze gezamenlijke dossiers kenmerken zich door grote openheid. Een oordeel over de beslissing van Rabo in het wielrennen is niet aan mij.”

© ANP