Door Nando Boers

Spekenbrink erkent dat hij van slag is na het horen van het nieuws dat Rabobank zich terugtrekt uit de wielersport. De teambaas van Argos-Shimano spreekt tegenover NUsport van een ‘megadreun.’

Spekenbrink hoopt dat het vertrek van Rabobank het ‘offer’ is en dat het samen met het publiceren van het Armstrong-dossier van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA de wielersport ‘de goede kant’ op zal krijgen.

“Of het vertrek van Rabobank een domino-effect teweeg zal brengen, dat weet ik niet”, zegt Spekenbrink vanuit het teamonderkomen van Argos in Spanje. “Maar ik zeg je wel: Rabobank was heel belangrijk voor de wielersport en ik heb me dan ook al een paar dagen zorgen gemaakt.”

Spekenbrink: “Dat Rabobank geen perspectief meer ziet, daar moeten wij ons in de wielersport verantwoordelijk voor voelen, en dan bedoel ik inderdaad de hele wielerwereld.”

Zwarte bladzijde

De teambaas stelt dat Argos blijft als sponsor van de ploeg met Twentse wortels. “Argos kent de zwarte bladzijde van de sport”, zegt Spekenbrink.

“En zij doen dan ook een oproep aan alle sponsors en alle belanghebbenden in de sport om al hun invloed aan te wenden om de sport te goede kant op te bewegen. Het is tijd voor eigen verantwoordelijkheid, en daarin heeft de sport – eerlijk is eerlijk – de laatste jaren niet in uitgeblonken.”

“Er is geen maximaal verzet geweest tegen dopingmisbruik, het is indirect getolereerd. Uit het USADA-rapport blijkt dat het antidopingsysteem niet heeft gewerkt. Dat zal effectiever moeten in de toekomst.”

© NUsport/Nando Boers